Waar blijven gestorven vissen...

Gestart door hans parlevliet, september 05, 2023, 19:31:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

hans parlevliet

In ieder water van enige omvang leven vele duizenden vissen. Daarvan komt dagelijks een aantal te overlijden, door ziekte ouderdom etc. Echter vrijwel nooit worden deze dode vissen waargenomen alleen als er sprake is van een calamiteit zoals een besmettelijke ziekte, verontreiniging of zuurstofgebrek.
Waar blijven ze, ik kan me niet voorstellen dat die allen gepredeerd/afgebroken worden voordat ze door gasophoping boven komen drijven..
mvg
Hans

tekenaar

Geen enkele vis sterft door ouderdom. Ook niet door ziektes: daardoor verzwakken ze wel, maar dan vallen ze ten prooi aan predatoren. Alleen de allergrootste vissen sterven soms door verwondingen en die zie je dan ook drijven.

Uiteindelijk worden vissen vrijwel allemaal opgegeten. Dit geldt ook voor andere dieren in de natuur.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

hans parlevliet

#2
Ik vind je reactie te kort door de bocht, Paul. Natuurlijk bij kleinere ex is dat het geval. Maar zeker sterven er óók vissen door ouderdom, vanzelfsprekend nadat ze verzwakt zijn geraakt. En daarvan zijn de grotere soorten, bv snoek, snoekbaars maar ook brasem en karper te groot om onder water te worden gepredeerd, wellicht dat heden ten dage een otter of een zeearend er iets mee kan. Jarenlange monitoring langs een zandgat waarvan ik wist dat er een respectabel een meter plus snoeken zwommen heeft mij ooit een dood aangespoeld exemplaar opgeleverd van 125cm, terwijl ik weet dat de levenscyclus van snoek slechts een dikke 15 jaar bedraagt. Waar zijn al die anderen die aan het eind van hun latijn waren gebleven? Klaarblijkelijk geabsorbeerd door het milieu, maar hoe.. 
mvg
Hans

tekenaar

Hier vlak bij is het Cerknica meer. Dat valt regelmatig droog, waarbij tienduizenden vissen van alle maten omkomen. Een paar weken later zijn daarvan alleen botten en schubben over. Zelfs met die enorme aantallen dode vissen verdwijnen ze snel. Eenmaal op het land zijn daar vooral vleesvliegen schuldig aan, altans wat betreft grotere vissen. Kleine dode vissen verdrogen in hun geheel en verrotten wanneer het weer wat vochtiger wordt.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/