Wie ziet welke Kegelbij dit is?

Gestart door jewigboldus, augustus 29, 2023, 20:47:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

jewigboldus

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/286036320/.
1 Kegelbij onbekend - Coelioxys spec. imago
datum: 2023-08-28
locatie: Houten - Nieuw Wulven Zuid / Biezenvelden NO (UT)

foto's:
wilde

#1
Zal wel Coelioxys inermis of elongata zijn. Niet zeker te determineren met deze foto's. Je moet bijv. sterniet 4 goed kunnen zien voor de dichtheid van de punctering en de mate van dofheid of glanzendheid van de sternieten 1-5.
Hoekige kaken kunnen ook nog wijzen op C. mandibularis, maar op de foto's niet duidelijk genoeg.
Op de uitsnede met achterlijfpunt is daar wat geel-rossige beharing zichtbaar, vermoedelijk door stuifmeel. Een vrouw C. aurolimbata heeft daar echt rossige beharing, maar zeer strak. Ook de tergietrandjes zijn bij die soort zeer strak (en anders dan bij jouw exemplaar). Die is het dus niet.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

jewigboldus

Hartelijk dank Albert. Ik vreesde al dat het te weinig was voor zeker determinatie. De bij gaf me heel kort voor foto's en ik heb geen ervaring met het vangen van bijen om details beter te kunnen fotograferen (zoals de sternieten).
Volgende keer hopelijk beter.
HG, Jan Ekke

Flor Rhebergen

Ik meen te zien dat sterniet 6 zijdelings uitsteekt onder tergiet 6. Dat zou het een vrouwtje Coelioxys alata maken. Heb je misschien een foto waarop de achterlijfspunt van recht boven te zien is?
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

wilde

Flor bedoelt waarschijnlijk de uitstekende 'flappen' van sterniet 5 van C. alata, die onder die van S6 (en T6) dorsaal te zien zijn. Het zou mooi zijn als het die was, maar ik zie dat zo niet.
Scheuchl geeft daarvan een duidelijke tekening op pag. 151.

De bij bezoekt kennelijk gele composieten en dat doen meer kegelbijen. Als die in je tuin staan zou ik daar bij goed weer regelmatig kijken, want dan komt de bij waarschijnlijk regelmatig langs.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Flor Rhebergen

Citaat van: wilde op augustus 31, 2023, 10:21:10 AMFlor bedoelt waarschijnlijk de uitstekende 'flappen' van sterniet 5 van C. alata, die onder die van S6 (en T6) dorsaal te zien zijn.

Die bedoel ik inderdaad. Vooral op de tweede foto meen ik zoiets te zien.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen