Waarom heten Echte vliegen (Muscidae) zo?

Gestart door Nightspy, augustus 16, 2023, 14:26:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

Nightspy

De familienaam Echte vliegen wordt veelvuldig gebruikt, maar ik kan nergens vinden waarom deze familie zo heet. Niet op internet en niet in allerlei natuurboeken uit mijn boekenkast. Het suggereert dat er ook onechte vliegen bestaan of zelfs dat alle vliegenfamilies eigenlijk helemaal geen vliegen zijn. Wie heeft het antwoord?
Hans Hartvelt
Doorwerth

Weia

Ga er maar van uit dat dit een heel onhandige en heel amateuristische naam is.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

lukasverboom

Wat ik nog raarder vind is de naam "onechte karetschildpad", Caretta caretta... Niet alle Nederlandse namen zijn logisch :)
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Overalbeestjes

Ik ben zelf fan van de naam vliegvlieg (of eigenlijk fan van gewoon wetenschappelijke namen gebruiken.)
Credits naar Axel
Groeten, Arthur van Ooijen

jck

De naam True Flies/Echte Vliegen is op zich een prima naam. Het geeft de onderscheid tussen Diptera (Tweevleugeligen) en alle andere beestjes met vlieg/fly in de naam duidelijk aan. Denk aan Gaasvlieg, Schorpioenvlieg in het NL en Damselfly, Dragonfly in het Engels. Prima naam.

Het is pas verwarrend als je ziet dat True Flies/Echte Vliegen ook aan de familie Muscidae gekoppeld wordt. Misschien komt het doordat deze familie vaak in de nabijheid van de mens vertoeft en dat ze daardoor als symbool voor alle Diptera staat. Zoals iemand al zei, niet wetenschappelijke namen met een lange geschiedenis in de volksmond kunnen heel verwarrend zijn - is Winde een vis of een plant?

James

Nightspy

Hans Hartvelt
Doorwerth

nielsyese

Ik denk dat er twee mogelijke redenen zijn waarom de Muscidae in het Nederlands 'Echte vliegen' heten:
* Veel Nederlandse namen zijn afgeleid van de wetenschappelijke naam. Bijvoorbeeld Mycetophilidae =myceto (paddenstoel/schimmel) + phila (houden van) + -idae (achtervoegsel voor familienamen) dus Paddenstoelmuggen, of Anthomyiidae = antho (bloem) + myia (vlieg in het Grieks) + -idae = bloemvliegen. In het geval van de Muscidae dus musca (vlieg in Latijn) + -idae dus de vliegvliegen. Vliegvliegen klinkt natuurlijk wat bijzonder, vandaar dat hier 'Echte vliegen' van is gemaakt.
* De tweede mogelijke reden is de historie, Carolus Linnaeus wordt gezien als grondlegger van de zoologische nomenclatuur. In 1758 beschreef hij in de Systema Naturae de orde van de Diptera. https://www.biodiversitylibrary.org/item/10277#page/606/mode/1up Vanaf pagina 584 beschrijft hij verschillende Diptera. De eerste vliegen die beschreven zijn vallen binnen de genera Oestrus, Tipula, Musca, Tabanus, Culex, Empis, Conops, Asilus, Bombylius en Hippobosca. De soorten waar de gemiddelde mens het meeste vertrouwd mee is vallen binnen Musca, dus het 'prototype' vlieg.
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

Nightspy

Niels-Jan, hartelijk dank voor je reactie.
Tja, de Engelse namen House flies en Stable flies dekken ook al niet de lading. Zij hebben meer betrekking op de twee meest bekende soorten.
Als we het er wel over eens zijn dat 'Echte vliegen', eigenlijk niet zo'n gelukkige Nederlandse naam is voor de Muscidae....
En als we ook geen onderscheidende morfologische of ecologische kenmerken aan de Muscidae kunnen toeschrijven.....
Dan stel ik voor om 'Basisvliegen' voortaan als Nederlandse naam te gebruiken.
Deze naam verenigt elementen van beide theorieën in zich. Enerzijds het 'prototype', het 'niks bijzondere', het '13-in-een dozijnachtige'. Daarom basis zoals ook in het Engelse woord 'basic'. Anderzijds het 'vertrouwde' en de 'menselijke omgeving'. Basis zoals ook in het woord 'thuisbasis'.

Wie durft?
Hans Hartvelt
Doorwerth

Weia

Maar dan krijg je de kwestie of namen stabiel moeten zijn, ook al zijn ze niet geweldig.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Nightspy

Hallo Weia, ik snap je reactie en er is zeker veel voor te zeggen, maar ik zie toch dat geregeld namen veranderen. Vaak moet je ook even wennen aan een nieuwe naam.
Hans Hartvelt
Doorwerth

nielsyese

Bij de naam 'Basisvliegen' zou je weer kunnen denken dat ze aan de basis staan wat betreft evolutionaire ontwikkeling, dat is weer totaal niet het geval. Elke naam heeft zijn voors en tegens, zie maar eens de perfecte naam te vinden. Over het algemeen zie je niet heel vaak dat dit soort familienamen veranderen, wel is het de trend om voor ieder vliegje en mugje wat nog geen Nederlandse naam heeft er 1 te verzinnen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar dus heel moeilijk soms om wat te bedenken. En of het nu echt zo praktisch is..
Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek