is dit een tijgermug???

Gestart door rulipuli, juni 09, 2008, 10:54:49 AM

Vorige topic - Volgende topic

rulipuli

Paar dagen geleden `s morgens de natuur ingegaan om insecten te fotograferen, waaronder deze.

Arp

Hoi 'rulipuli'

Het is een Schorpioenvlieg - mazzel dat je nog leeft  :gap:

Om er meer over te kunnen zeggen heb je goede foto's van de rug en/of zijkanten nodig en wel liefst van een mannetje (met die 'stekel' aan de staart).
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

rulipuli

Istie zo gevaarlijk dan?
Ik heb nog een foto

Goyatlah

Uitzonderlijk, heb eens 4 dagen in de IC gelegen na een ontmoeting met zo'n beest  :whistle:  
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Arp

#4
CiteerIstie zo gevaarlijk dan?
Google maar eens !  :grin:

Gezien de staart, ronde vorm van segment 6, vleugeltekening en donkere kop is het Panorpa communis of P. vulgaris. Volgens een fantastische nieuwe sleutel voor Frankrijk die je gratis aan kunt vragen bij de auteur (Pierre Tillier) zou deze zo te zien eerder P. communis moeten zijn (maar onzeker!).

Als je meer foto's hebt kunt het zelf beoordelen. Als de bij "1" ingetekende vlek niet alleen tussen Cu1 en Cu2 zit, maar ook tussen Cu1 en M dan is het - in Frankrijk (??!!) - volgens Pierre een zekere vulgaris. Is de vlek afwezig/klein en alleen tussen Cu1 en Cu2 dan is het zeer waarschijnlijk (maar niet  zeker!) P. communis (Edit: Voor de duidelijkheid - dit alles alleen in combinatie met andere zichtbare kenmerken!!)

Zie voor de sleutel van Pierre Tillier zijn Mecoptera Website, of vraag de PDFs direct bij hem aan met een vriendelijk mailtje aan  mecoptera APESTAARTJE free PUNT fr:
  • Tillier, P. ( 2006 ) Contribution à l'étude des Mécoptères de France. Première partie: liste commentée des ''Panorpa'' de France (Mecoptera Panorpidae). in L'Entomologiste, 62(5-6): 167-173..
  • Tillier, P. ( 2008 ) Contribution à l'étude des Mécoptères de France. Deuxième partie : Clé d'identification des Panorpa de France (Mecoptera Panorpidae). in L'Entomologiste, 64 (1) : 21-30..
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt