Goudoogje

Gestart door Gijs21, augustus 10, 2023, 12:55:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gijs21

Vanmorgen een waarneming ingevoerd waarbij NIA 100% goudoogje aangeeft. Er zit een scherpe foto bij, maar toch is hij op 'niet te beoordelen' gezet. Het boeit mij niet zo heel erg, maar ik zie dat bij veel meer ingevoerde waarnemingen 'niet te beoordelen' staat. Waarom is dit en wat heb je dan wel nodig voor een determinatie? Er staat bij de soort een heel verhaal, dus kennelijk vindt men het een belangrijke soort. Maar op deze manier ga ik geen gaasvliegen meer invoeren natuurlijk.

jck

Zonder een link naar de waarneming is het onmogelijk om iets zinnigs over te zeggen maar ik zou eerst de info op de soortpagina gaan lezen -

https://waarneming.nl/species/1806/

NIA kan wel zeggen dat het 100% Goudoogje is maar ik denk dat je dat als Goudoogje sensu lato moet opvatten en niet als een zekere Chrysoperla carnea.

James

PS Een Goudoogje heeft vier vleugels en hoort dus niet bij de Diptera maar bij Overige Insecten.  ;)

Weia

Er wordt hard aan de gaasvliegen gewerkt en veel wat volgens NIA onder goudoogje valt, is eigenlijk iets anders. Ik weet er het fijne niet van, maar abonneer je op de gaasvliegennieuwbrief!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Gijs21

#3
Citaat van: jck op augustus 10, 2023, 16:56:53 PMZonder een link naar de waarneming is het onmogelijk om iets zinnigs over te zeggen maar ik zou eerst de info op de soortpagina gaan lezen -

https://waarneming.nl/species/1806/

NIA kan wel zeggen dat het 100% Goudoogje is maar ik denk dat je dat als Goudoogje sensu lato moet opvatten en niet als een zekere Chrysoperla carnea.

James

PS Een Goudoogje heeft vier vleugels en hoort dus niet bij de Diptera maar bij Overige Insecten.  ;)

Bedankt James. Ja ik las het, 'overige insecten' inderdaad.

Dit is de waarneming. Wat er nodig is om tot een determinatie te komen weet ik niet, maar betere foto's dan deze zit er niet in.

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/283616617/.
1 Goudoogje - Chrysoperla carnea s.l. imago
datum: 2023-08-10
locatie: Leiden (ZH)

foto's:


Gijs21

Dit lees ik bij de informatie over de soort.

'Ze zijn echter van foto moeilijk te onderscheiden van soorten uit andere geslachten zoals met name Nineta , Chrysotropia en Peyerimhoffina , maar ook voor enkele zwak getekende Chrysopa - of Dichochrysa -soorten is het goed opletten om de verschillen te zien.

Niet elke (op het oog) effen groene gaasvlieg is Chrysoperla carnea s.l.!!'

Kortom, als niet-specialist valt hier geen eer aan te behalen.

Jan van Duinen

Hoi Gijs,
Met een duidelijke foto van de onderkant lijkt het me onmogelijk om tot een determinatie te komen. Belangrijk voor determinatie zijn oa de tekening op de bovenkant en zijkant kop en verder de ligging van de aders op de vleugels, hiervoor is een foto van de schuin bovenkant ideaal.

sandermol

Een fijn overzicht: https://winkel.jnm.be/index.php?id_product=2098&rewrite=gaasvliegentabel-voor-de-benelux-dt&controller=product

Wang vlek, getand klauwtje, vleugel aders, zonder verdere vlekken, maakt volgens mij een Chrysoperla carnea s.l.
Ik ben geen expert, en maak nog veel fouten.

https://waarneming.nl/users/733666/observations

Daandrukker

Het probleem ligt hem vooral bij Goudoogje s.l. versus Witstreepgaasvlieg (s.l.). Er zijn een aantal mogelijke verschillen, maar het enige "harde" kenmerk is de positie van de dwarsader op de intramediaalcel. Zie daarvoor de soortzoeker die we gemaakt hebben: https://determineren.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/matrixkey/index.php?epi=154

Bibiche Berkholst en ik hanteren nu de volgende regel bij het valideren: we keuren een waarneming van een goudoogje s.l. alleen goed als de intramediaalcel goed te beoordelen is. Mogelijk zijn we dan wat aan de strenge kant, maar het is wel zo netjes. Alle andere waarnemingen die waarschijnlijk om goudoogje s.l. gaan worden op niet te beoordelen gezet.
Vriendelijke groeten,
Daan Drukker
Validatiecoördinator bij EIS-Kenniscentrum Insecten

RB

Hoi Daan (of Bibiche),

Nu is ook bij mij het geval dat eigenlijk alle Goudoog-complex waarnemingen op 'niet te determineren' worden gezet (behoudens de larven) en met de kanttekeningen die genoemd staan bij de soort en bovenstaande uitleg van jou waarschijnlijk ook terecht, gezien de onderscheidende kenmerken eigenlijk nooit in situ waar te nemen zijn wanneer de vleugels op elkaar gevouwen zijn. Maar hoe dien ik deze waarnemingen dan in te voeren? Ik zal doorgaans geen betere foto's hebben dan degenen die ik gebruikt heb, noch ben ik van plan de diertjes te vangen en/of te doden om ze te kunnen determineren. Dien ik ze in te voeren/wijzigen als Groene Gaasvlieg (onbekend), of?

Beter dan deze foto's zal ik ter plaatse in de natuur niet kunnen maken:
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2

Daandrukker

Dag RB,

Ik denk dat "Chrysopidae indet." (= Groene gaasvlieg onbekend) de beste optie is om dit soort waarnemingen in te voeren.

Groetjes,
Daan
Vriendelijke groeten,
Daan Drukker
Validatiecoördinator bij EIS-Kenniscentrum Insecten

Rayan Majoor

Citaat van: Gijs21 op augustus 10, 2023, 12:55:34 PMMaar op deze manier ga ik geen gaasvliegen meer invoeren natuurlijk.

zoals je uit dit topic kan opmaken, is het dus een soortencomplex waarbij er enkele kenmerken voor de determinatie nodig zijn en waar wellicht in de nabije toekomst nog veel over opgehelderd zal worden. De status van de waarneming is dan ook niet voor niets "(nog) niet te beoordelen". Wellicht dat nieuwe kennis in de toekomst determinatie wel weer mogelijk maakt, en dat er met terugwerkende kracht gevalideerd kan worden.

Uiteraard mag je zelf weten waar je je energie en tijd in steekt, dus als je dit teveel moeite vindt mag je uiteraard besluiten om geen gaasvliegen meer in te voeren. Persoonlijk vind ik het juist een leuke uitdaging, om steeds weer zulke foto's te maken dat de kenmerken zichtbaar zijn. Een beetje hetzelfde als wanneer ik een bloem van een kamille fotografeer, en er dan achter kom dat een enkele foto van de bloem vaak niet voldoende is voor de determinatie (zelfs al is de beeldherkenning soms dan nog zo zeker). Dan leer ik daarvan en kan ik in het vervolg zorgen dat mijn waarnemingen wél gevalideerd kunnen worden.

Maar uiteindelijk ben jij, net als wij allemaal, een vrijwilliger en mag je zelf bepalen in hoeverre je je inzet, en met welke soort(groep)en. Persoonlijk hoop ik dat dit topic je juist heeft geënthousiasmeerd en dat je wellicht toch zo af en toe nog een poging waagt met de gaasvliegen :angel:
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl