Kikkers in huis/spouwmuur. Hoe planten die zich voort ?

Gestart door Ralf Hartemink, juli 27, 2023, 15:55:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ralf Hartemink

We hebben in de ruimtes voor de kelderramen altijd een aantal kikkers. Groen, bruin en gelig, groot en klein en al vele jaren een stuk of 10 in totaal. Ze overwinteren onder het raam lijkt het in de spouwmuur, althans daar verdwijnen ze in. Af en toe ligt er ook een skelet.

Mijn vraag is echter; hoe komen ze er in en nog prangender, hoe planten die zich voort ? Hebben die geen water (vijver) nodig ? De kleintjes zouden via een ketting door het afsluitrooster  naar buiten kunnen, maar de grote passen daar echt niet meer doorheen. En de dichtsbijzijnde vijver is zeker 100 meter verder, maar vrijwel onbereikbaar door schuttingen, muren, wegen en heggen.

In de tuin komen we eigenlijk nooit kikkers tegen.

tekenaar

Een foto helpt voor de determinatie. Grote kans dat het bruine kikkers zijn, maar met deze beschrijving ben ik niet zeker.

Voortplanting. Toch in water en ze kunnen best 1-3 km daarvoor trekken. Met alle gevaren van dien in de bebouwde kom. Voor optimale voortplanting zoeken ze water zonder vis (want vissen eten kikkervisjes).

Mischien komen alleen kleintjes jullie tuin binnen die daar hun verdere leven doorbrengen zonder zich voort te (kunnen) planten? Ze kunnen tot een jaar of 12 oud worden (in terrariums nog ouder) maar normaal worden ze niet meer dan een jaar of 3-4, vanwege de vele risico's in het leven (zowel kikkeretende dieren als verkeer). En het merendeel sterft nog veel jonger want kleine kikkertjes staan op het menu van heel veel dieren.

Hebben ze een manier om uit die ruimtes te komen? Tegen gladde wanden komen ze niet of nauwelijks op. Mischien een diagonaal plankje neerzetten? Soms ontstaan onbedoeld kikkervalkuilen waar ze nooit meer uitkomen maar nog maandenlang kunnen overleven, interend op hun reserves.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/