Kan dit kwaad

Gestart door henny pen-de jong, juni 08, 2023, 23:06:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

henny pen-de jong

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/275462023/.
1 Honingbij - Apis mellifera imago, gezien
datum: 2023-06-08
locatie: Wijchen west (GE)

foto's:


Zie deze bijen af en aan vliegen in een kleine opening in de gevel van mijn huis. Kan dit kwaad ? Het lijkt een hele kolonie

wilde

#1
Henny, honingbijen leven alleen in kolonies. Een kleine kolonie zal minstens 1000 bijen (werksters) bevatten of wat meer. Een normale nazwerm heeft gemiddeld zo'n 5.000 - 10.000 exemplaren, maar kleinere zijn er dus ook.
Ze zullen in de spouwmuur hele lange raten bouwen, want er is weinig ruimte. Ze profiteren van de warmte die het huis uitstraalt. Als het door de zon erg heet wordt op de buitenkant van de muur kan de raat smelten, omdat ze die dan niet kunnen koelen tot 33 graden. Mocht er in de raat ook honing opgeslagen zijn, wat normaal zo is, dan kan dat een hoop ellende geven.
Ik (imker) heb bij iemand een zwerm uit een schoorsteen niet kunnen verwijderen, omdat die al enige tijd gevestigd was. Nadien is het volk in een winter na enige jaren doodgegaan en op een zeer warme zomerdag werd de muur in de slaapkamer 1e verdieping, waardoor het schoorsteenkanaal liep, nat van honing die in de muur was getrokken na verhitting door de zon. Dat zijn vlekken die nooit meer helemaal te verwijderen zijn.

Duld dus geen honingbijen in schoorstenen of spouwmuren want het kan veel ellende geven.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gbeersma

Hoe doe je dat, geen bijen dulden in een spouwmuur?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

wilde

Ja, ik had al zo'n reactie verwacht.
Het klinkt hard, maar je moet ze dus ruimen met behulp van gifstoffen.
De professionele ongediertebestrijders gebruiken meestal wespenpoeder.
Dat is talkpoeder vermengd met Permethrin.
De bijen sterven zeer snel, maar ook dat heeft een risico.
De dode massa bijen die in de spouw blijft liggen, geeft een sterke kadavergeur.

Honingbijen zijn voor de wet landbouwhuisdieren die geen aparte bescherming genieten, maar hebben wel de algemene bescherming in verband met dierenwelzijn. Varkens, paarden en postduiven hebben dezelfde bescherming. Het zijn lastige afwegingen. Zo geldt voor alle andere bijen (en hommels) zwaardere bescherming via andere wetgeving. Die mogen niet vernietigd worden tenzij er omstandigheden zouden zijn die voor de mens niet acceptabel zijn vanwege gevaar, volksgezondheid en dat soort zaken. Objectief gezien zijn die omstandigheden er mijns inziens nooit.

Hommels zitten vrij dikwijls in spouwmuren en sommigen worden daar al panisch van terwijl er niets gebeurd is. Ze zullen normaal niet steken en veel schade geven ze ook niet. Ze verbouwen de isolatie wat. Die zou ik altijd laten zitten. De panische angst die mensen kunnen hebben moet dan de medische reden zijn om hommels te bestrijden. Ik vind dat hommels niet bestreden moeten worden, maar je komt soms lieden tegen die zich niet laten overtuigen.

Bestrijden via een ongediertebestrijder is duur. Die passen de regels in principe toe en honingbijen hebben dan weliswaar niet dezelfde bescherming als solitaire bijen en hommels, maar een bestrijder zal meestal een imker vragen om een zwerm te scheppen en mee te nemen.
Een reeds gevestigde zwerm krijg je niet meer van de gekozen plek verwijderd als ze al raat hebben gebouwd, en dat doen ze op de eerste dag van vestiging al.

Permethrin is in Nederland niet meer vrij te koop. In België wel.
In Nederland mag het alleen door gecertificeerde bestrijders gebruikt worden.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Bart van Hoogstraten

Bij de doe-het-zelf-zaken verkopen ze zogenaamde 'bijenbekjes'. Die stop je in de open stootvoeg. Ze klemmen zichzelf vast dus je hebt geen gereedschap nodig om ze aan te brengen. Er kunnen geen bijen of wespen meer in of uit je spouw komen en de ventilatiefunctie van de open stootvoeg blijft toch in takt. Gevestigde bijen in de spouw sterven uit, de bijen die op pad waren kunnen niet meer bij het nest.Geen gif, geen ingewikkelde handelingen, geen ingehuurde verdelgers...      Bijenbekje.jpg
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

wilde

Bart, dat is ook een oplossing. Je kunt ook met andere middelen de stootvoeg-openingen (die bedoeld zijn als ontluchting) afdichten, bijv. met propjes kippengaas. Het is echter veel minder diervriendelijk dan direct doden met gif. Bij afsluiten duurt het een flink aantal dagen voordat de laatste bij doodgaat met vooraf veel stress.
Bij doden met gif is er na een uur geen bij (of wesp) meer te zien bij zulke nestelplaatsen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gbeersma

Die bijenbekjes zijn misschien vooral nuttig om te voorkomen dat bijen zich in de spouw gaan vestigen.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

henny pen-de jong

Dank voor alle reacties.
Ik heb het idee dat de beestjes na een tijdje gewoon wegbleven...
Maar ik zal het in de gaten houden.
Vriendelijke groet, Henny