Ben ik op de goede weg met bramendeterminaties?

Gestart door Frans-Jan Snoek, juni 07, 2023, 09:47:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

Frans-Jan Snoek

Beste forumleden,

Naar aanleiding van de oproep op NatureToday heb ik me voorgenomen in de bramendeterminatie te duiken. Deze drie exemplaren heb ik tot nu toe bekeken:

https://waarneming.nl/observation/275002304/
https://waarneming.nl/observation/275151963/
https://waarneming.nl/observation/275151616/

Ik begin het determinatieproces in de Heukels en zoek dan verder op rubus-nederland.nl en waarneming.nl. Bij bovenstaande soorten klopten de meeste kenmerken.

Mijn vraag: zit ik op de goede weg? Kunnen mijn foto's beter? En is mijn determinatieprocedure handig of hebben jullie tips?

Hartelijk dank!

Groet,
Frans-Jan Snoek

Datura

Bji Bramen pas ik al snel (op enkele goed herkenbare soorten na). Als tip kun je ook nog kijken naar de verspreiding op verspreidingsatlas.nl. Die laatste is bijvoorbeeld vrij onwaarschijnlijk als je het verspreidingskaartje bekijkt: https://www.verspreidingsatlas.nl/9797
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

peterv

Citaat van: Frans-Jan Snoek op juni 07, 2023, 09:47:56 AMBij bovenstaande soorten klopten de meeste kenmerken.
Bij bramen zijn de verschillen zo klein dat niet de meeste, maar ALLE kenmerken moeten kloppen. Bedenk bovendien dat de kans erg klein is dat je als je met bramen start meteen relatief zeldzame soorten zult vinden. Van de 3 die je noemt denk ik dat de eerste en laatste zeker niet kloppen. Ik zie bijvoorbeeld behaarde helmhokjes bij de laatste. Dat sluit R. planus meteen uit. Waarom is dit geen R.gratus?
Peter Venema

Frans-Jan Snoek

Dank voor jullie reacties en tips! Goed om te weten dat alle kenmerken moeten kloppen. Betekent dat ook dat veel bramenplanten niet op naam te brengen zijn omdat ze niet aan alle kenmerken van een soort voldoen? En wat de beharing van de helmknoppen van de derde waarneming betreft: die heb ik blijkbaar gewoon over het hoofd gezien... :)

peterv

Citaat van: Frans-Jan Snoek op juni 20, 2023, 18:02:09 PMBetekent dat ook dat veel bramenplanten niet op naam te brengen zijn omdat ze niet aan alle kenmerken van een soort voldoen?
Ja. Je moet beseffen dat veel bramen sowieso (nog) niet officieel als soort zijn beschreven. Er zijn tal van min of meer lokale braamsoorten die we alleen maar kennen onder een provisorische naam en die in geen enkele flora staan. Pas als zo'n lokale soort in een groter areaal wordt aangetroffen krijgt deze een wetenschappelijke beschrijving en een formele soortnaam.
Peter Venema

Frans-Jan Snoek