Welke kikker of pad roept hier?

Gestart door Gijs21, mei 27, 2023, 20:57:15 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gijs21

Een waarneming van 19 mei in Noordwijkerhout, Langeveld natuurontwikkeling. In een niet al te grote poel hoorde ik deze kikker of pad. Ik had hem op bastaardkikker gezet maar dat is het niet denk ik. Herkent iemand dit geluid? Bruine kikker misschien?


Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/272373188/.
1 Bastaardkikker - Pelophylax kl. esculentus roepend
datum: 2023-05-19
locatie: Noordwijkerhout - Langeveld natuurontwikkeling (ZH)


geluiden:
https://waarneming.nl/sounds/204331/

tekenaar

Ik vindt het een raar (vervormd?) geluidje maar vermoed korte roepjes die niet verder te determineren zijn als groene kikker spec. Voor groene kikkers op geluid heb je lange roepgeluiden nodig.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Gijs21

#2
Citaat van: tekenaar op mei 27, 2023, 21:13:17 PMIk vindt het een raar (vervormd?) geluidje maar vermoed korte roepjes die niet verder te determineren zijn als groene kikker spec. Voor groene kikkers op geluid heb je lange roepgeluiden nodig.

Weet ik, maar ik dacht dat een specialist hier misschien iets van zou kunnen maken. Het geluid is opgenomen met mijn telefoon, ik hoor er niks geks in. Maar dan zet ik hem wel op ',groene kikker onbekend'
Bedankt voor de reactie Paul.

Overigens verbaast het mij dat zo weinig waarnemers het geluid opnemen van een groene kikker, omdat ze op basis van foto's veel lastiger zijn te determineren.

tekenaar

Het verschil tussen poel- en bastaardkikker is op geluid niet zo makkelijk. En die verschillen zitten alleen in de lange geluiden, niet in de korte. M.a.w. groene kikker onbekend is een prima determinatie (niet alleen in dit geval, maar heel vaak).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Gijs21

Citaat van: tekenaar op mei 27, 2023, 22:42:23 PMHet verschil tussen poel- en bastaardkikker is op geluid niet zo makkelijk. En die verschillen zitten alleen in de lange geluiden, niet in de korte. M.a.w. groene kikker onbekend is een prima determinatie (niet alleen in dit geval, maar heel vaak).

Poelkikker heb ik nog nooit gehoord  Mogelijk wel gefotografeerd op Vlieland maar die staat dus op 'groene kikker onbekend'
Sinds kort ben ik vooral gespecialiseerd in het geluid van meerkikker, die in mijn omgeving veel voorkomt, en een bastaardkikker herken ik ook wel.

Mooie dingen maak je trouwens..heb even je website bekeken. Echt mooi.

tekenaar

Groene kikker onbekend is een prima determinatie voor 90% van de groene kikker waarnemingen. Zowel geluid als foto's.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Gijs21

Citaat van: tekenaar op mei 28, 2023, 07:16:39 AMGroene kikker onbekend is een prima determinatie voor 90% van de groene kikker waarnemingen. Zowel geluid als foto's.

'Groene kikker onbekend' vind ik juist een onbevredigende determinatie. Daarom heb ik kikkers ook langere tijd niet ingevoerd. Pas toen ik de geluiden opzocht, kwam ik erachter dat de verschillende soorten een duidelijk eigen geluid hebben. Foto's van kikkers maak ik niet meer, of ik moet het geluid hebben opgenomen.