Roepende Havik?

Gestart door Martijn W., september 25, 2023, 00:17:27 AM

Vorige topic - Volgende topic

Martijn W.

Vandaag zag ik daar in het gebied een juveniele Havik vliegen, dat herrinnerde mij aan dit geluid van een paar maanden terug.
Ik zou graag (met meer zekerheid) willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/280481733/.
1 Havik - Accipiter gentilis gezien en gehoord
datum: 2023-07-14
locatie: Zeist - Schoonoord en de Bunsing (UT)


geluiden:
https://waarneming.nl/sounds/215120/
Ben naar dit geluid toegelopen dat zich bleef herhalen. Zag op een gegeven ogenblik een middel grote donker bruine roofvogel wegvliegen (ik keek van achter op de rug, wel van dichtbij 20 m). Het geluid volgde deze roofvogel. De Merlin app herkende het geluid echter niet. Het uploaden van het geluid op de website https://birdnet.cornell.edu/api/ geeft 100٪ Nothern Goshawk -> Havik.

Micha annoff

Lijkt me eerder een juv buizerd.
Groet.

keesschreven

Het is in ieder geval een bedelroep van een uitgevlogen juveniel. Buizerd en havik klinken erg hetzelfde, moeilijk om met zekerheid te zeggen. Havik zou vaker in toon overslaan, maar ook dat is niet 100% sluitend.
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

Martijn W.

Bedankt voor het beluisteren en meedenken! Lastig dat beide soorten als juveniel een dergelijk geluid kunnen voortbrengen.

Vooralsnog heb ik hem dan als onzekere Buizerd geregistreerd. Dat is wat waarschijnlijker, ook gezien de registraties in dat gebied rondom die periode.

Micha annoff


keesschreven

Sorry, ik zie dat mijn tekst misschien verwarrend was. Met "Havik zou vaker in toon overslaan, maar ook dat is niet 100% sluitend." bedoel ik vaker dan bij buizerd, niet noodzakelijkerwijs vaker dan de opname, want ook op de opname slaat de toon een beetje over.
(Ik kan dus geen uitsluitsel geven).
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

Martijn W.

#6
Citaat van: Micha annoff op september 25, 2023, 20:31:11 PMhttps://waarneming.nl/observation/283386694/ Hier nog een mooie vergelijking.
Van een juv buizerd.
Heerlijk weinig auto geruis op die opnamen! Ik snap het vergelijk..
Voor deze 2 opnamen geeft https://birdnet.cornell.edu/api/ trouwens beide keren Buizerd en zelf zou ik hier ook geen moeite mee hebben (met de keuze van AI).


Martijn W.

Citaat van: keesschreven op september 25, 2023, 21:04:38 PMSorry, ik zie dat mijn tekst misschien verwarrend was. Met "Havik zou vaker in toon overslaan, maar ook dat is niet 100% sluitend." bedoel ik vaker dan bij buizerd, niet noodzakelijkerwijs vaker dan de opname, want ook op de opname slaat de toon een beetje over.
(Ik kan dus geen uitsluitsel geven).
Ik heb wat geluiden geluisterd op
https://xeno-canto.org/explore?query=Accipiter+gentilis+grp%3A%22birds%22+stage%3A%22juvenile%22+q%3A%22%3EC%22&view=3&pg=1
Daar zie ik niet veel geluiden bij Havik of Buizerd waarbij de laatste kreet een toon in zijn geheel hoger is.
Dat maakt de opname wat afwijkend, leuke is dat deze vogel dat steeds deed. Jammer dat ik hem niet kon identificeren bij het zien.
Misschien moet AI dan maar de doorslag geven en wordt het weer een onzekere Havik.