Helix lucorum (Gebandeerde wijngaardslak) in Zutphen verplaatst

Gestart door Wim de Winter, mei 15, 2023, 14:45:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Wim de Winter

Ik heb mij verbaasd over een bericht op Nature Today van vandaag. Niet alleen omdat de exotische slakken met de beste bedoelingen gered worden, maar ook omdat ze kennelijk in een natuurgebied weer zijn uitgezet. Noch de betrokkenen noch de redactie van Nature Today zagen hier kennelijk enig kwaad in. Immers: "ze deden 26 jaar lang niemand kwaad en waren ze geliefd in de buurt. " Misschien speelt er meer dan uit de berichtgeving naar voren komt, maar naar die overwegingen ben ik dan wel nieuwsgierig. Weet iemand hier meer van?

Citaat van: Nature TodaySinds 1997, en vermoedelijk al eerder, leeft een grote, florerende populatie in Zutphen, op een ruderaal terrein aan de noordkant van de stad. Deze populatie wordt al vele jaren in de gaten gehouden. De ontdekker die het voorkomen bij Zutpen wereldkundig maakte, is Kasper Reinink. Hij was er verleden maand bij toen het grootste gedeelte van de populatie onder het zand verdween. Er moet gebouwd worden.

Citaat van: Zutphenaar van 9 meiReinink nam contact op met Dolf Logemann, GroenLinks-raadslid, begaan met de natuur. Die adviseerde hem de slakken deels op het terrein ernaast los te laten en deels in het reservaatje aan de Marsweg, waar de bijzondere flora en fauna van De Mars een officieel heenkomen heeft. "Twee plekken dus: zo kun je het risico spreiden."

tekenaar

ik herinner me vergelijkbare verhalen van Amerikaanse rivierkreeften die gered moesten worden.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/