Ichneumoninae indet.? [→Spilichneumon occisorius]

Gestart door Gertjan Klein, mei 07, 2023, 13:58:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gertjan Klein

Ik kwam het exemplaar van onderstaande waarneming op mijn terras tegen. Tot mijn verbazing weet de fotoherkenning er niets van te maken; dit dier heeft een nogal uitgesproken uiterlijk. Kan iemand er meer van maken dan "Ichneumoninae indet."?

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/270752500/.
1 Ichneumoninae indet. imago, gezien
datum: 2023-05-07
locatie: Wateren (DR)

foto's:


Gertjan Klein

Inmiddels heeft een admin de waarneming als "Onbekende gewone sluipwesp" op zeker gezet; er valt kennelijk niet meer van te maken. O, dat het een vrouw is, dat wel. 🙂  Het lijkt niet veel zin te hebben om dit soort waarnemingen te plaatsen?

sandermol

Zeker een mooi beestje! Sommige opvallende eigenschappen kunnen toch (nog) niet een naampje krijgen. Je hebt tenminste al een subfamilie gekregen, dat is voor de sluipwesp via de foto al heel wat ;D

Mocht je meer interesse hebben in dit beestje, dan zou je het eventueel kunnen delen via de Facebook-groep van "European Ichneumonoidea".
Ik ben geen expert, en maak nog veel fouten.

https://waarneming.nl/users/733666/observations

Gertjan Klein

Ik heb al eerder gemerkt dat sluipwespen kennelijk (van foto) niet makkelijk op soort te brengen zijn. Ik heb er zelf helemaal geen verstand van, voor mij is het verbazend. 🙃 Het roept wel de vraag op of zo'n waarneming de moeite waard is te melden. Wat is de toegevoegde waarde van "iemand heeft dan-en-dan een onbekende sluipwesp gezien"?

Ik zou (als leek) op zich best meer van dit dier willen weten, maar ik zit niet (meer) op facebook.

sandermol

Persoonlijk vind ik de beestjes mooi genoeg om in mijn digitale galerie op te slaan ;D Er is veel variatie binnen een soort van de sluipwesp, waar de patronen daardoor vaak niet als een morfologisch identificeerbaar kenmerk worden gezien. Maar er is altijd nog de hoop dat met nieuw onderzoek over de sluipwesp het beestje uiteindelijk toch nog een preciezere naam krijgt. Er is nog veel beweging over de sluipwespen in nederland (voor zover ik dat mee krijg).

Maar om geen valse hoop te geven, deze beestjes zijn buitengewoon moeilijk. Ik zie mezelf ook als leek, maar ik probeer het volgende te fotograferen bij de sluipwespen:

  • Foto van bovenaanzicht waar ik probeer de vleugeladering goed in beeld te krijgen (vaak lastig om de adering goed te zien!)
  • Foto van onder-zijaanzicht waar de aanhechting van het achterwerk te zien is (extreem lastig!)
  • Foto van algemeen zijaanzicht waar ook de zijkant van de kaak te zien, en/of ook de antenna stukjes te tellen zijn
  • Foto van het vooraanzicht om de kaken te zien met daarbij de aanhechting daarvan (extreem lastig!)

De vraag is of de resolutie van je toestel überhaupt dit detailniveau toelaat, en dan nog is de kans erg klein om een naam bij te krijgen :rolleye:

Met toestemming kan ik wel dit wel versturen in de Facebookgroep, maar ik verwacht niet dat er meer over te zeggen is ;D

Over wat de "toegevoegde waarde van iemand heeft dan-en-dan een onbekende sluipwesp gezien", dat weet ik buiten een persoonlijke toegevoegde waarde niet.
Ik ben geen expert, en maak nog veel fouten.

https://waarneming.nl/users/733666/observations

Gertjan Klein

Ik ben met je eens dat het mooie dieren zijn. Mijn foto's zijn dat (in dit geval) wat minder. Ze wilde niet poseren, ik kreeg niet de kans er wat beters van te maken.

Dank voor de tip over waar op te letten bij het fotograferen. Soms zitten ze wél even stil. 😉 Bij betere foto's kan ik ze dan blijven melden, in de hoop dat dat in de toekomst nuttig kan zijn.

Als je dit wilt versturen naar die faceboek groep, bij deze toestemming. 🙂  Je weet maar nooit!

sandermol

Ik heb mooie reacties teruggekregen Gertjan :)

Citaat van: Alf Tore MjøsPerhaps Spilichneumon johansoni?
Citaat van: Geir ØrsnesI think it's Spilichneumon occisorius (S. johansoni lack the white spot below the wing and the shape of the white markings on T4-7 are slightly different in johansoni)

Ik denk dat je het wel op een Spilichneumon occisorius kan zetten. Goed om in de waarneming hier ook naar te verwijzen.
Ik ben geen expert, en maak nog veel fouten.

https://waarneming.nl/users/733666/observations

Gertjan Klein

O, dat neemt een verassende wending! Wat leuk dat er toch nog wat van te maken valt! Bedankt dat je het in die groep hebt gepost. 🙂👍  Ik heb de soort aangepast en een opmerking en link naar deze forumdraad toegevoegd. Ik ben benieuwd of de admins zich hierin kunnen vinden.

JohanvantBosch

Citaat van: Gertjan Klein op mei 10, 2023, 20:25:02 PMIk heb al eerder gemerkt dat sluipwespen kennelijk (van foto) niet makkelijk op soort te brengen zijn. Ik heb er zelf helemaal geen verstand van, voor mij is het verbazend. 🙃 Het roept wel de vraag op of zo'n waarneming de moeite waard is te melden. Wat is de toegevoegde waarde van "iemand heeft dan-en-dan een onbekende sluipwesp gezien"?

Ik zou (als leek) op zich best meer van dit dier willen weten, maar ik zit niet (meer) op facebook.

Het is altijd de moeite waard om te melden. Je weet nooit of er in de toekomst meer of andere kennis is waarmee een beestje alsnog op naam kan worden gebracht.

Gertjan Klein

Citaat van: JohanvantBosch op mei 15, 2023, 17:13:10 PMHet is altijd de moeite waard om te melden. Je weet nooit of er in de toekomst meer of andere kennis is waarmee een beestje alsnog op naam kan worden gebracht.

Dat kan snel gaan. 🙂 De determinatie (Spilichneumon occisorius) is door een admin (Fons Verheyde) geaccepteerd. Op internet kan ik over die soort overigens weinig meer vinden dan dat hij bestaat. Voer voor specialisten dus... 😉

Ik hou als stelregel dan maar aan dat als ik redelijke foto's heb, ik de waarneming plaats. Ik zie soms waarnemingen van jaren geleden nog bekeken en aangepast worden. Oude waarnemingen kunnen dus kennelijk nog interessant zijn.