Hoe ontstaan afwijkende witbloeiers?

Gestart door roeloffline, april 29, 2023, 00:17:22 AM

Vorige topic - Volgende topic

roeloffline

Ik zou graag willen weten wat de oorzaak is van het wit bloeien van planten die gewoonlijk anders kleurige bloemen hebben. Is dit erfelijk? Ik verwachtte van niet tot ik een heel stel afwijkende witbloeiers bij elkaar zag staan. Zie o.a. deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/267997511/.
1 Paarse dovenetel - Lamium purpureum bloeiend, veldwaarneming
datum: 2023-04-16
locatie: Middelburg - Ramsburg e.o. (ZL)

foto's:




tekenaar

Zo'n heleboel bij elkaar betekend meestal dat een plant zich via worteluitlopers vermeerderd. M.a.w. wat eruit ziet als een heleboel planten, is in feite 1 plant met een heleboel twijgjes die ondergronds aan elkaar zitten.

De kleur van planten wordt veroorzaakt door een combinatie van bladgroen en andere pigmenten. Wanneer de "andere pigmenten" wegvallen, is de plant nog wel groen maar heeft witte bloemen en ook herderder groene bladeren. De oorzaak kan wat verschillend zijn, afhankelijk waar het pigment zich bevindt (al dan niet in chromoplasten = cellichaampjes met pigment). Plantenveredelaars hebben het daarom niet over mutaties (veranderingen in het DNA) maar over een "sport" (plotseling optredende verandering waarvan niet bekend hoeft te zijn hoe het erfelijk precies in elkaar zit). Over het algemeen zijn zulke witte bloemen erfelijk, al nemen ze bij plantenteelt het zekere voor het onzekere en kweken ze d.m.v. stekken verder. Een plant met bladgroen maar zonder andere pigmenten wordt aangeduid als een "albino plant".

Heel veel gecultiveerde planten zijn toevallig gevonden "sports" die via stekken vermeerderd worden.

(Er bestaan ook planten waarbij het bladgroen is weggevallen. Dat is een iets ander verhaal omdat die alleen onder bepaalde voorwaarden levensvatbaar zijn.)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Plantoon

Mooie uitleg maar Paarse Dovenetel is een eenjarige plant wat de zaak enigszins verandert.

roeloffline

Bedankt voor de reacties!
Verhelderend verhaal.
Vriendelijke groet, Roelof.

tekenaar

blijft toch de vraag of ze niet onderaan aan elkaar zitten :) Bij uitzaaiing verwacht ik dat ze tussen de gewone staan, en niet als een bosje witte bij elkaar.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Plantoon

Lamiums purpurea vertakt heel laag boven de grond maar heeft een onbetekenend penworteltje. Dat weet ik omdat ik dol ben op wieden.

Plantoon

Wortelt ook een beetje om de onderste stengelknopen die vlak boven de grond liggen.