Hoofdmenu

Wilde kat?

Gestart door wilfried100, april 16, 2023, 23:46:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilfried100

------------start kopiëren----------------------------

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://observation.org/waarneming/view/267259573
onzeker Europese Wilde Kat - Felis silvestris gezien op 2023-02-15 [obscured]
Foto's:


Toelichting:
Ik verkeerde in de overtuiging dat het toch wel geen "zuivere" wilde kat zou zijn. De aanwezigheid midden op de dag, in weiland (weliswaar nabij bos) leek mij ook een beetje vreemd. Toen ik recent las dat de soort ook in weilanden kan worden gespot en toen nadien obsidentify 100% overeenkomst gaf, vond ik dat ik de waarneming -ter evaluatie door experten- moest plaatsen. Ik heb gemerkt dat er in het recente verleden ook al waarnemingen van wilde kat werden gemeld in dere omgeving (Wiltz-Clerveaux). Zelf deed ik enige weken terug omstreeks 22u een waarneming van een "wilde kat", enkele honderden meter van deze plek vandaan. Ik kon toen echter geen foto maken en de ontmoeting was ook zeer vluchtig. Ik heb dit dan ook niet ingegeven. De waarneming was midden in loofbosomgeving, ver verwijderd van bewoning. Foto genomen met telelens 800mm.
bij voorbaat dank Wilfried Van Vaerenbergh

tekenaar

Die ziet er helemaal niet verkeerd uit voor wilde kat! Als je de foto wat lichter maakt, valt op dat de staart zwaar contrasterend getekend is met dikke zwarte ringen alleen op de achterste helft, terwijl het lichaam juist smalle, weinig contrasterende strepen heeft.

Dikke staart die niet lijkt te zijn uitgezet omdat hij boos is oid. Hele brede dikke kop. Stevig postuur.

Als ik nog zoogdieren validator was (ben ik niet meer dus een ander mag het doen haha), had ik deze rustig als wilde kat goedgekeurt. Ik zie eerlijk gezegd geen aanwijzingen voor een hybride. Zou me niets verbazen als het een mannetje is, vanwege de hele forse indruk en wel erg brede kop.

Soms geeft het extra aanwijzingen om nog een foto van de achterkant toe te voegen (als hij ervandoor sjeest) maar bij deze ben ik zo ook wel overtuigd.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Het kan zin hebben terug te gaan: mijn  ervaring is dat wilde katten soms dagenlang (zelfs wekenlang) naar dezelfde plek terug kunnen komen als ze daar succesvol kunnen jagen (b.v. op veldmuizen).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Ik durf deze ook wel aan als wilde kat, behalve de genoemde kenmerken, vind ik ook de opvallende lichte en forse snorharen (vaak) kenmerkend voor een wilde kat. Bij een huiskat zijn deze doorgaans (niet altijd) minder prominent zichtbaar en vaak donkerder.

wilfried100

#4
Alleszins bedankt voor de snelle reacties. Ik probeer zeker terug te gaan maar zal pas in juni lukken. Tijdje in buitenland. En was idd geen dikke staart ingevolge conflict of dergelijke. Maakte rustige indruk  ;D
Is er een validator die deze waarneming eens kan bekijken? En al dan niet beamen wat hierboven werd geschreven?
Ik heb nog eens op mijn kamera gekeken en vond nog tweede foto. Als je op link klikt krijg je twee foto's...
tekenaar

Die tweede foto bevestigd prima wat we hierboven al schreven.

Valideren is vrijwilligerswerk, vroeg of laat zal een validator deze wel bevestigen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

wilfried100