Donkere wilgenzandbij?

Gestart door MarcdB, april 12, 2023, 15:49:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/265910310/.
1 Donkere wilgenzandbij - Andrena apicata imago, handvangst en in collectie
datum: 2023-03-23
locatie: Overasseltse en Hatertse Vennen (GE)

foto's:









LL 10 mm, VVL 8 mm

Flor Rhebergen

Zowel genitaal als kaaktand doen me sterk aan batava denken. Hier zijn de dorsaallobben van de gonobase heel aardig in te schatten, en ze hebben volgens mij de typische uitgetrokken vorm van batava. De kaaktand is hier een vrij bescheiden hoekje, zeker niet langer dan breed. Ik zou 'm als batava invoeren!
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

MarcdB

Hij is nu als apicata goedgekeurd. Moet ik hem zelf aanpassen Flor?

Flor Rhebergen

Misschien even afwachten wat Johan ervan zegt. Ik begreep van het andere topic dat hij eerst ook aan batavadacht, maar nu zie ik inderdaad dat hij hem gevalideerd heeft als apicata.

Ik hoop toch echt dat dit een batava is, want anders begrijp ik het verschil tussen de twee soorten niet :)
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

JohanvantBosch

Ik had hem als apicata goedgekeurd toen we batava nog niet hadden geactiveerd. Op basis van de kaaktand denk ik ook nog steeds batava. Tenzij je hem uit een rare hoek hebt gefotografeerd en hij korter lijkt dan hij is.

Ik haal de goedkeuring er weer af

MarcdB

Ik heb bij de waarneming nog 4 foto's van het genitaal bijgevoegd.

MarcdB

Citaat van: JohanvantBosch op april 16, 2023, 13:16:39 PMIk had hem als apicata goedgekeurd toen we batava nog niet hadden geactiveerd. Op basis van de kaaktand denk ik ook nog steeds batava. Tenzij je hem uit een rare hoek hebt gefotografeerd en hij korter lijkt dan hij is.

Ik haal de goedkeuring er weer af
Ik heb de foto zo recht van opzij mogelijk genomen. Is driehoekig

Flor Rhebergen

Heel fijn, dankjewel! Ik heb inmiddels wat reacties uit Belgiƫ, waar ze al iets meer ervaring hebben met batava. Win Vertommen en Jens D'Haeseleer zijn het met Johan en mij eens dat de twee mannetjes met de korte, driehoekige tand batava's zijn (https://waarneming.nl/observation/265910310/ en https://waarneming.nl/observation/265915548/). Die met de forsere kaaktand (https://waarneming.nl/observation/266605640/) is 'gewoon' een apicata.

Even voor de achtergrondinfo, Andrena batava werd heel lang als beschouwd als synoniem van Andrena apicata.'Splitters' als Erwin Scheuchl beschouwden batava juist wel als een aparte soort, eigenlijk puur op basis van de subtiele verschillen in de mannelijke kaaktand en genitaal. Recent onderzoek van o.a. Thomas Wood heeft laten zien dat er inderdaad substantiele genetische verschillen zijn tussen batava en apicata, corresponderend met de verschillen die Scheuchl laat zien. Het zijn dus inderdaad twee soorten.

Lastig is dat batava en apicata dezelfde vliegtijd hebben, soms op dezelfde locatie gevonden worden, allebei wilgspecialist zijn, en ondetermineerbare vrouwtjes hebben. Nu is het de vraag of ze verschillen in verspreidingsgebied. Iemand met veel tijd zou eens in collecties op zoek moeten gaan naar batava, ze zitten er ongetwijfeld tussen...
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

MarcdB

Dank je Flor voor alle inzet. Is erg verhelderend. Dank ook voor jullie alertheid.  Leuk ook dat ze in BelgiĆ« meekijken hiermee.
Zal ik het genitaal vh derde exemplaar alsnog verder naar buiten trekken en fotograferen?
Het verklaart ook allemaal wel waarom wij vastliepen met de determinatie.

Vriendelijk groet, Marc de Bont

Flor Rhebergen

Citaat van: MarcdB op april 17, 2023, 17:36:02 PMZal ik het genitaal vh derde exemplaar alsnog verder naar buiten trekken en fotograferen?


Graag, als het niet te veel moeite is. Het is heel fijn om bij dit soort lastige determinatieproblemen een zo goed mogelijke documentatie te hebben van kenmerken.

Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

MarcdB

Ik heb beide waarnemingen (https://waarneming.nl/observation/265910310/ en https://waarneming.nl/observation/265915548/) op Bataafse wilgenzandbij gezet. De derde ga ik eerst in de week zetten..

MarcdB

Ik heb bij de andere waarneming nog een aantal foto's toegevoegd (https://waarneming.nl/observation/266605640/). Ik vroeg me af of de vorm van de S8 afgesleten is. Lijkt niet helemaal vlak te zien. Maar ook weer niet helemaal diep ingekerfd.

Flor Rhebergen

Ja, zie mijn reactie in het topic over 'zandbij 3'. Toont maar weer eens aan dat sterniet 8 echt goed vrij moet liggen, voordat je er een goede foto van kan maken...
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

MarcdB

Eindconclusie is dus tweemaal batava en eenmaal praecox

Flor Rhebergen

Citaat van: MarcdB op april 18, 2023, 06:34:34 AMEindconclusie is dus tweemaal batava en eenmaal praecox

Precies.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen