Inburgering ook voor vogels!

Gestart door Ad.Zee, maart 13, 2006, 15:02:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ad.Zee

Een vogel die met schepen meereist is een hele slimme vogel. Een die ooit is uitgezet, maar zich prima weet te handhaven en zelfs voor nageslacht zorgt is dat ook. Het gaat er om dat die vogels hier succesvol kunnen zijn. Rigide de grens trekken dat sommige vogels ooit zijn uitgezet en daarom voor eeuwig het etiket 'exoot' krijgen (fazant!) vind ik wat al te cru. Het wordt tijd dat we accepteren dat onze vogelpopulatie verandert, ook door menselijk toedoen.  Zeker de nakomelingen kunnen er toch niets aan doen dat hun voorouders ooit zijn geemigreerd of hier heen gehaald? Zij proberen zich staande te houden, al dan niet met succes.
Kortom, ik pleit ervoor dat we dat exotenbegrip eens wat soepeler gaan hanteren. Vogels van elders zouden we na een jaar of vijf of tien van succesvolle aanwezigheid in ons land als 'ingeburgerd' moeten beschouwen, net als hun menselijke lotgenoten.
m. vr. gr
Ad van der Zee

tekenaar

Ik verplaats dit onderwerp naar praat maar raak. Ben ook bang dat er niet meer dan welles/nietes uit komt. Voor argumentering: zie oudere onderwerpen over exoten.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Toine

CiteerKortom, ik pleit ervoor dat we dat exotenbegrip eens wat soepeler gaan hanteren. Vogels van elders zouden we na een jaar of vijf of tien van succesvolle aanwezigheid in ons land als 'ingeburgerd' moeten beschouwen, net als hun menselijke lotgenoten.
Ik vind het begrip 'exoot' niet zo negatief overkomen hoor.. sommige vogels leven hier nu erg succesvol (fazanten, knobbelzwanen..) maar zijn van originele nog steeds exoot. Ik vind er niks mis mee om ze zo te noemen.
En wat betreft de menselijke lotgenoten; het lijkt wel alsof sommige vogels sneller inburgeren dan bepaalde bevolkingsgroepen..  ;)