Kleurafwijking koolmees

Gestart door Pigeon, januari 23, 2023, 18:17:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pigeon

Sinds enkele weken hebben we deze koolmees te gast in onze tuin. Opvallend is de afwijkende oranje kleur van de onderzijde en een veel bruinere kleur op de rug van het vogeltje. Ik ga uit van een genetische afwijking maar heb nog niets kunnen vinden voor dit specifieke fenomeen.
Foto's zijn gemaakt met de telefoon door een verrekijker dus helaas niet zo heel scherp en kleurecht.

tekenaar

#1
Ik denk dat je gelijk hebt met kleurafwijking, maar vanaf een foto is dat toch lastig te zien. Wat je kan proberen, is hem samen met een normale koolmees op de foto te zetten. Dat maakt een vergelijking makkelijker.

Er zijn wel kleurvariaties bij koolmezen, in ieder geval een extra donkere die de witte wangen mist en een grijs-witte die de gele kleurstof mist (er zijn ook grijs-witte verwante (onder)soorten). Maar deze herinner ik me geen fotos van deze.

Je kan in de database filteren op "levensstadium=afwijkend": https://waarneming.nl/species/140/photos/?date_after=1900-01-23&date_before=2023-01-23&province=&search=&likes=&advanced=on&user=&location=&sex=&type=&life_stage=DEVIANT&activity=&method=

En warempel, dan kom je deze waarneming tegen: https://waarneming.nl/observation/208831308/

Nu wordt het interssant om te weten of het dezelfde vogel kan zijn ... Kan je de waarneming ook invoeren in de database van waarneming.nl ? Als je dan een link erbij geeft hier op het forum, weten we meteen of het in de buurt van die andere is.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Pigeon

#2
Mocht ik hem weer zien dan zal ik het proberen, maar ik kan niets garanderen. Het is toch erg lastig om met een verrekijker en een mobiele telefoon een redelijke foto te maken.

Kijkend naar de andere waarneming zou ik niet zeggen dat het dezelfde is. Deze heeft niet dat geschelpte effect maar een egalere oranje tekening. Ook is deze gespot in Drenthe wat meen ik wel een redelijke afstand is voor een meesje. 

Nog eentje gevonden met soortgelijke verkleuring:
https://waarneming.nl/observation/203904896/