Hoofdmenu

Swcond opinion

Gestart door rdekker, januari 14, 2023, 21:43:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

rdekker

In oktober '22 heb ik deze foto gemaakt in de Biesbosch (Bandijk). Op waarneming.nl gaf de moderator aan dat het een parkgans is. Ik twijfel nog een beetje. Is het een parkgans of toch de ross' gans. Deze gans liep wel tussen enkele grauwe ganzen. Aangezien er geen meldingen waren van een sneeuwgans ga ik er vanuit dat die het sowieso niet is.

tekenaar

Oef!

Ross kunnen we wel uitsluiten: die heeft een duidelijk kortere snavel en is een stuk kleiner als grauwe gans (deze lijkt ongeveer evengroot als de grauwe ernaast).

Sneeuw is wit met donkere handpennen, net als deze vogel. Maar die heeft ook een zwarte snijrand aan de snavel. Deze is daar wel donker, maar ik denk eerder dat dit een schaduweffect is. Ook is de vorm van de snavel niet zo recht als ik bij een sneeuwgans verwacht. De lichaamsbouw is weer wel als van een wilde vogel (geen tamme ganzen hangbuik).

Ik vermoed dat dit een min-of-meer grauwe gans is met een parkgans onder zijn voorouders, waardoor hij grotendeels wit is. Dit soort onduidelijke vogels schuiven we allemaal onder "parkgans", omdat we anders heel veel kategorieen krijgen voor wat feitelijk een onontwarbare massa aan tam x wild hybriden is.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

rdekker

Bedankt voor je reactie Paul, I rest my case :-)