Soortenbank.nl verdwijnt

Gestart door Willemien Troelstra, november 06, 2022, 22:08:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Willemien Troelstra

Ik zag net een mededeling op soortenbank.nl

Helaas, na ruim 15 jaar houdt SoortenBank.nl binnenkort op te bestaan. Gelukkig blijft het grootste deel van de informatie op deze site nog gewoon beschikbaar! Hiervoor verwijzen we alvast naar de volgende Linnaeus-projecten:

    Insecten van Europa
    Libellelarven van Nederland
    Interactieve Paddenstoelengids
    Nieuwe Flora van Nederland
    Reptielen & Amfibieën van Nederland
    Dagvlinders van Europa
    Vogels van Europa
    Interactieve Duikgids
    Zoetwatervissen van Nederland

Voor de planten is de link: https://heukels.naturalis.nl/
groet, Willemien Troelstra

marcel234

Dat is niet zo leuk nieuws. Wat gaat er dan allemaal wel verdwijnen, naast de Quizzz?"

RutgerB

https://heukels.naturalis.nl/ is ook prima bruikbaar. Vooral via deze insteek https://heukels.naturalis.nl/linnaeus_ng/app/views/species/

Hopelijk blijft dat nog 20 jaar in de lucht.

Andre321

Citaat van: RutgerB op november 10, 2022, 16:37:25 PMhttps://heukels.naturalis.nl/ is ook prima bruikbaar. Vooral via deze insteek https://heukels.naturalis.nl/linnaeus_ng/app/views/species/

Hopelijk blijft dat nog 20 jaar in de lucht.
Ik deel je vreugde niet. De oude soortenbank is veel beter, sneller, handiger, overzichtelijker en minder klikken. En ik liep na 4 seconden al tegen een fout aan..https://heukels.naturalis.nl/linnaeus_ng/app/views/highertaxa/nsr_taxon.php?id=3344&epi=3
Krijgen jullie hier geen
 FILE NOT FOUND

RutgerB

#4
Doet het bij mij gewoon

https://heukels.naturalis.nl/linnaeus_ng/app/views/key/index.php?forcetree=1&step=3344&epi=3

Ik vind het wel een leuke extra feature dat je kunt zien welke soorten nog over blijven:

Citeer4 possible taxa remaining

en je kunt zien waar je in de sleutel zit

Citeerfilter content

Beide hier niet te zien:

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&menuentry=tekstsleutel&pagenum=2389

Rien Ondersteijn

Leuk trouwens ,dat Andre ondertekent met 'old.waarneming.nl'        :duim:

[en als hij 'aan..' voor de link weghaalt dan zal ie t wel doen]
Groene groe[n]tjes.Rien.

nielseimers

Ik baal er ook wel van. Het was heerlijk om Heukels' Flora niet mee te hoeven nemen in het veld en gewoon via het internet de determinatiekenmerken op te zoeken. Dat kan nu blijkbaar nog steeds, maar is een stuk omslachtiger geworden, langere url en website is minder compact/overzichtelijk.


Norman

#8
Citaat van: nielseimers op november 10, 2022, 22:50:58 PMIk baal er ook wel van. Het was heerlijk om Heukels' Flora niet mee te hoeven nemen in het veld en gewoon via het internet de determinatiekenmerken op te zoeken. Dat kan nu blijkbaar nog steeds, maar is een stuk omslachtiger geworden, langere url en website is minder compact/overzichtelijk.

Die lange URL is éénnmalig als je de link opslaat als snelkoppeling op je telefoon. Zie deze LINK hoe. De site is niet bepaald mobielvriendelijk...(understatement), maar de dichotome sleutel werkt aardig.

Wel jammer dat soortenbank.nl nu offline is. Wat ik niet begrijp, is dat ze in plaats van iets zomaar offline halen, de site/content niet aanbieden ter overname?
Toch zonde dat alles nu 'weg' is. 

Willemien Troelstra

Wat nu bij Naturalis staat is volgens mij (een flink deel van) de omgezette soortenbank. De plaatjes zijn vrijwel allemaal dezelfde plaatjes. En het gaat volgens mij ook om de sleutel van de 23ste = vorige editie van de Heukels.
Ik heb geen idee of die sleutel bij Naturalis al langer beschikbaar was of recent daar neer is gezet. Ik las ergens dat Wout Holverda eraan heeft gewerkt, maar of hij dat nu als pensionado/vrijwilliger heeft gedaan of toen hij nog in dienst was weet ik niet.
groet, Willemien Troelstra

RutgerB

Volgens mij staat het daar al zeker 5 jaar. Zie bijv. ook https://eduapp.nl/apps/flora-nl-heukels-interactieve-flora-van-nederland/reacties

Kennelijk was het ook als app beschikbaar, maar is dat 5 jaar geleden ook gestopt.

Het is gewoon de destijds expliciet als Interactieve sleutel gemaakte Flora uit 1999/2000 en lijkt natuurlijk in veel opzichten op de daarna uitgegeven en ook door van der Meijden bewerkte editie van de Heukels' Flora uit 2005.

nielseimers

Man wat is die nieuwe website verschrikkelijk. Ik heb het nu 20 keer geprobeerd, maar het went niet, ik krijg soorten niet opgezocht, de website is mega traag en ik snap niet hoe de determinatiestappen werken.

Hoe krijg ik bijvoorbeeld Kleine maagdenpalm opgezocht? Het lukt me gewoonweg niet.

Willemien Troelstra

Als je de wetenschappelijke naam weet:
> menu > soort > typ in het zoekvakje 'search taxa'
Als je alleen de NL naam weet:
> menu > uitgebreid zoeken > tab filter species > typ 'kleine m...'

Ben je bij de soort bent vind je daar de link 'deze soort wordt uitgesleuteld ...' als je daarop klikt kom je op de laatste stap in de sleutel voor de soort. Aan de rechterkant kun je dan kiezen voor het boomstructuurtje en dan krijg je het decision-path in beeld, oftewel alle keuzes die je in de determinatiesleutel hebt gemaakt om hier de te komen.
 
groet, Willemien Troelstra

nielseimers

Bedankt voor de uitleg, het is me nu wel gelukt. Ik vind het verschrikkelijk veel gedoe, zo veel stappen.

Voorheen hoefde ik in de url van mijn browers alleen maar "soortenbank kleine maagdenpalm" te typen en dan kwam ik meteen op de goede website terecht. Het zoeken naar soorten ging daar niet zo mega omslachtig.

Norman

#14
Citaat van: nielseimers op januari 09, 2023, 07:52:36 AMBedankt voor de uitleg, het is me nu wel gelukt. Ik vind het verschrikkelijk veel gedoe, zo veel stappen.

Voorheen hoefde ik in de url van mijn browers alleen maar "soortenbank kleine maagdenpalm" te typen en dan kwam ik meteen op de goede website terecht. Het zoeken naar soorten ging daar niet zo mega omslachtig.

Het is nog slechter geregeld met die site.

Als ik zoek met:

"Kleine maagdenpalm" site:heukels.naturalis.nl

Dan zou ik in theorie alle resultaten voor de combinatie kleine+maagdenpalm moeten zien van de site heukels.naturalis.nl, maar het resultaat is dat je helemaal niks vind.

RutgerB

Via de zoekterm maagdenpalm in het balkje met vergrootglas dat op iedere pagina staat krijg je met maagdenpalm gewoon een goed resultaat. Ook gaf Willemien al een tip.

Ik ben in ieder geval blij dat de info nog gewoon goed te bereiken valt, ook voor mensen die geen (recente) Heukels' Flora in huis hebben.


nielseimers

Ik krijg helemaal geen resultaat met dat vergrootglas. Eerst moet ik 15 seconden wachten, vervolgens krijg ik 471 resultaten, maar Kleine maagdenpalm zit er niet tussen.

Alleen via de methode die Willemien beschrijft, krijg ik de soort gevonden, maar dat kost mij veel te veel acties en laadtijd.

Ik ben ook blij dat de informatie behouden is, maar het is nu zo omslachtig geworden dat ik mijn informatie wel op een andere plek zoek.

RutgerB

Als je met maagdenpalm zoekt krijg je een prima resultaat. Het duurt wel 10-15 seconden inderdaad. Wie op Kleine maagdenpalm zoekt krijgt ook (of alleen?) resultaten op Kleine.

Ik verwijs in de soortteksten naar de beschrijving en/of plek in de sleutel en ben erg blij dat de informatie beschikbaar blijft.

Dat de site sneller / handiger kan is een feit, maar iedere site heeft zo zijn (blijvende) kuren. Waarneming.nl bijvoorbeeld.

Rien Ondersteijn

 ;)
Maar die kuren van de Soortenbank hebben wel de boventoon...
Groene groe[n]tjes.Rien.