Op Phaeophyscia orbicularis

Gestart door Bart Hessen, december 08, 2022, 21:45:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bart Hessen


Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/260511786/.
1 Korstmosparasiet onbekend - Lichen parasite indet. micr. onderzocht, materiaal aanw.
datum: 2022-12-08
locatie: Peize (DR)

foto's:


P orbicularis gedeeltelijk aangetast door Taeniolella phaeophysciae, maar ook met zwarte bolletjes (pycnidia) op het thallus.
Pycn.wand zwartbruin, vrij bros. Conidia langwerpig 7-9 x 1-1.5 um, zo te zien niet gesepteerd. Conidioforen ui-vormig plm 6 x 3.5 um met steeltje van plm 7-8 um met aan het einde een conidium.
Met de voorl. sleutel van Hawksworth kom ik er niet uit. De conidia zijn in ieder geval erg anders dan die van Ph. orb. zelf.
Suggesties zeer welkom...

Bart Hessen

Dit lijken me wel de conidia die door Niek Schrier gevonden zijn bij Buellia physciicola: https://waarneming.nl/observation/260700706/ (en recentelijk door Tom Schrier ook op een ex zonder apo's https://waarneming.nl/observation/260785934/ ). Is al positief vastgesteld dat die conidia bij deze soort horen?

henkjanvdkolk

Het lijkt me op basis van de waarnemingen van Tom en Niek Schrier inderdaad heel waarschijnlijk dat dit de pycnidiƫn zijn van Buellia physciicola. Ik stel voor het maar die soort te noemen. Als het tegendeel bewezen wordt kan het altijd weer veranderd worden.
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Bart Hessen

Dank! Ik heb de waarneming tot nader order in deze zin aangepast.