Doneer een zaailing

Gestart door RutgerB, november 24, 2022, 08:58:35 AM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

Deze sympathieke actie zag ik toevallig langskomen:  https://meerbomen.nu/doneereenzaailingdag/

Op 27 november kun je op veel punten je boom- en struikzaailingen die je mogelijk normaal zou uittrekken een 2e leven geven. Op de pagina ook tips over de herkenning.

tekenaar

Ik vindt dit soort acties ook heel sympatiek, maar zou toch liever zien dat gebieden mogen verwilderen d.m.v. spontaan ter plaatse kiemende planten in plaats van geplantte zaalingen van elders.

Kost minder, geeft beter aan de omstandigheden aangepaste planten en wat minder risico van vermenging van verschillende genetische herkomst.

Zaailingen uit de tuin zullen vaak afkomstig zijn van cultivar-ouderplanten. Die kunnen van Nederlandse oorsprong zijn, al zal dat meestal onbekend zijn. Omdat het aantal populaire cultivars per soort (erg) beperkt is*, zal de genetische variatie van tuin-zaailingen ook gering zijn.

* soms zijn er van een soort enorm veel cultivars, maar die stammen dan weer van elkaar af, waardoor de cultivars samen toch een geringe genetische variatie hebben.

P.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

RutgerB

Citeerd.m.v. spontaan ter plaatse kiemende planten

Dat zijn meestal bosjes met een groot aandeel exoten  ;D  Denk aan kiemende naaldbomen, Amerikaanse vogelkers etc.

Ik zie natuurlijk ook liever dat men zo veel mogelijk autochtoon materiaal gebruikt, maar ik blijf zo'n actie wel ok vinden. Beter dan eentonige aanplantingen van 1 soort die al helemaal geen genetische variatie heeft. Als daar een parasiet / ziekte grip op krijgt is er geen enkel verweer. 

Rien Ondersteijn

Ik ben het met jullie allebei eens.Ik heb -zo de inleveradressen doorlopend-de indruk dat het de privé- diversiteit een beetje opkrikt.
Er zijn trouwens enkele adressen bij in België.
Groene groe[n]tjes.Rien.