Grote Zaagbek met wel erg lichte buik (eclips?)

Gestart door kiekjesdief, november 22, 2022, 13:47:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

kiekjesdief

https://waarneming.nl/observation/259815675/
en
https://waarneming.nl/observation/259856221/
Ik fotografeerde op twee verschillende dagen een Grote Zaagbek in vrouwkleed. Gezien het witte vleugelveld en de roomwitte borst en buik kwam ik aan de hand van de ANWB Vogeldgids Europa op mannetje 'eclips'. Maar de tijd van het jaar maakt dat wat ongeloofwaardig. Weet iemand raad?
Wim van Yperen
www.kiekjesdief.nl/vogels

Natuur123

#1
De vogel van de eerste foto is wel een vrouw, vrouwtjes van de Grote Zaagbek hebben namelijk wel zo'n wit vleugelveld, dat in de vlucht duidelijk zichtbaar is. Bij mannetjes Grote Zaagbek in eclipskleed is een grote 'witte vlek' aan de zijkant van het lijf te zien (op de vleugels) als ze ergens zitten/ ter plaatse zijn.

De vogel van de 2e waarneming lijkt me wel een man in eclipskleed/ een juveniele man (dit moet ik nog even nazoeken). Hier is namelijk niet alleen het betreffende witte vleugelveld zichtbaar als hij daar op het water zit, maar ook andere kenmerken die op een mannetjes Grote Zaagbek duiden: kijk maar naar de 'donkergroene' kleur die zich op delen van het hoofd en in de nek bevinden.

kiekjesdief

Dank en ik ben benieuwd naar je nadere onderzoek. Groet, Wim
Wim van Yperen
www.kiekjesdief.nl/vogels

Natuur123

Graag gedaan!

Wat betreft de vogel van de 2e waarneming: de foto lijkt een donkere iris te hebben/ heeft een donkere iris. Dat wijst dan op een volwassen vogel, juveniele vogels hebben een lichte iris.

Hopelijk beantwoord dit uw vragen!