Hoofdmenu

Solanumvragen

Gestart door Frans-Jan Snoek, november 10, 2022, 13:33:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Frans-Jan Snoek

Hoi mensen,

In mijn tuin staan een grote bos Nachtschade spec. Ik ben er vanochtend eens goed voor gaan zitten met de Heukels'. Dat leverde een paar vragen op waarop ik online geen antwoord kon vinden. Ik hoop dat jullie me ermee kunnen helpen!

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/259165689/.

1) De Heukels' gebruikt de termen 'steencel' en 'steencelkorrel'. Betekenen die termen hetzelfde? Wat zijn het?

2) Op basis van foto's bij goedgekeurde waarnemingen en -in mindere mate- de sleutel in de Heukels' kom ik uit op Solanum nigrum ss. Maar: de maten en kenmerken van plantonderdelen die de Heukels' voor die soort noemt, komen maar matig overeen met de plant in mijn tuin.
  • De Heukels' noemt een bloemkroondoorsnede van 1-1,2 cm. Bij mijn plant zijn ze stelselmatig 1,5-1,6 cm.
  • Mijn plant heeft witte bloemen met een groengeel centrum. De Heukels' verwijst daarvoor naar Glansbesnachtschade en zegt dat Solanum nigrum een witte bloemkroon heeft.
  • De Heukels' zegt dat het vrije gedeelte van de helmdraden 0,5-0,7 mm lang is. Bij mijn plant is het steeds langer dan 1 mm.

Ik vraag me af waar deze discrepanties vandaan komen. De redenen die ik kan bedenken:
  • Mijn plant staat op extra voedselrijke grond en is dus krachtig gebouwd.
  • Mijn plant heeft door een paar kruisingen een beetje DNA van bijvoorbeeld de Glansbesnachtschade en is dus intermediair.
  • De maten en omschrijvingen in de Heukels' zijn niet nauwkeurig.

Kan iemand me vertellen of (één van) die theorieën ergens op slaan, of dat er andere mogelijkheden zijn?

Sowieso merk ik vaker dat de maten en omschrijvingen in de Heukels' niet allemaal overeenkomen met de plant voor mijn neus. Is dat normaal? Kun je ondanks een paar discrepanties nog steeds tot een zekere determinatie komen? Ik ben heel benieuwd hoe ik hiermee om moet gaan.

Alvast hartelijk bedankt!

Groet,
Frans-Jan

nielseimers

Bij mijn weten zijn steencel en steencelkorrel inderdaad hetzelfde. Waar ze voor dienen, weet ik niet, maar het zijn en soort verharde bolletjes die in de vruchten zitten en tussen de zaden liggen. Als je een vrucht open maakt en je ziet alleen zaden, dan zitten er dus geen steencelkorrels in.

Wat betreft de maten, ik denk dat jij een van de zeldzame mensen bent die de moeite heeft genomen om dit op te meten. Het is daarmee niet verwonderlijk dat jij de eerste bent die opmerkt dat Heukels' Flora niet overeenkomt. Mijn verwachting is dat de variatie groter is dan in Heukels' Flora staat.

Solanum hybridiseert bij mijn weten nagenoeg niet. De plant heeft bovendien geen kenmerken van Glansbesnachtschade, je hebt hier inderdaad te maken met Zwarte nachtschade s.s.

Zowel Glansbesnachtschade als Zwarte nachtschade hebben witte kroonbladen (beide zelden paars aangelopen). Wel heeft Glansbesnachtschade aan de basis van de kroonbladen vrijwel altijd zwarte vlekjes (zelden afwezig).

RutgerB

Ik kan me een wedstrijdje bij het vak Biologie op de middelbare school herinneren waarbij het de bedoeling was de langste paardenbloem te vinden. We vonden er rond de school verschillende van boven de 80 cm en zelfs 1 langer dan een meter. Volgens de Heukels' flora uit 1983 (toen kraaknieuw  :blink:
 ) ging het tot 50 cm. Ik moet hier altijd aan terug denken als ik een plant vind die veel groter is dan zou 'mogen'.

Planten houden zich niet zo heel erg aan die maten. Ik denk dat je veel van die maten moet zien als 'ongeveer' of 'gemiddeld'. Ook als in de sleutel de grootte van iets als belangrijk verschilkenmerk wordt genoemd is het van belang dat je liefst aan meerdere exemplaren gaat meten of bijvoorbeeld zowel boven- als onderin een plant of aan een exemplaar wat verder van een mesthoop.

Frans-Jan Snoek

Mooi, hartelijk dank voor de input beiden! Verhelderend.