Verspreidingsinformatie Klein Liefdegras

Gestart door rapunzel, oktober 10, 2022, 13:34:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

rapunzel

In de soortsinformatie van Klein liefdegras staat geschreven:

Verspreiding in Europa en in Nederland
De plant komt in het gebied van de Middellandse Zee op akkers en aan wegen voor. Zij is bij ons alleen bij Deventer en bij Rotterdam aangevoerd gevonden.

Dat gold misschien in de tijd van Heukels maar lijkt voor nu niet meer relevant.
Moet dit niet worden aangepast ? Wat is het beleid ?
Met vriendelijke groet,
Koos
Koos Ballintijn

nielseimers

Hee Koos,

Er zijn veel oude soortteksten te vinden. Deze worden langzaam een voor een vervangen voor up-to-date, complete teksten in moderne taal. Dit is een langzaam proces, maar er is al heel veel werk verzet. Omdat het doel is om alle soortteksten te herschrijven, wordt dit soort verouderde informatie voorlopig even genegeerd.

rapunzel

Hi Niels,
Ik vroeg me af waarom er bij de verspreidingskaart niet naar Verspreidingsatlas.nl wordt verwezen.
M.vr.gr.
Koos
Koos Ballintijn

nielseimers

Dat kan, maar waarneming.nl heeft zijn eigen verspreidingskaart. Die is weliswaar minder compleet dan verspreidingsatlas, maar in de nieuwe soortteksten wordt daar ├╝berhaupt niet meer naar verwezen.

rapunzel

Verspreidingsatlas.nl geeft de meest up-to-date verspreidingskaartjes en is daarmee een instrument om te kijken waar een extra inventarisatie het meest zinvol is. Jammer.
Koos
Koos Ballintijn

RutgerB

#5
Hallo Koos,
Klopt wat Niels schrijft. Die oude teksten worden langzaam maar zeker aangepast. Ik ben er wat fanatieker mee begonnen in 2019 en heb ook heel wat mensen betrokken, maar het duurt toch heel wat langer dan ik van te voren had bedacht. Er zijn nu 2936 plantenteksten waarvan er 1648 de afgelopen drie jaar zijn herzien of zelfs vanaf 0 geschreven. De overige bestaande teksten moeten nog worden herzien en hebben voorrang op soorten die helemaal geen tekst hebben. Het zal nog een aantal jaar duren voordat het herzien 'af' is en dan kan begonnen worden aan de in Benelux 5203 andere beschikbare plantentaxa (excl. de synoniemen) zonder tekst...

In het huidige tempo gaat het geheel ongeveer nog 12 jaar duren. In totaal dus 15 jaar vanaf 2019.

Edit: Ik heb zonet speciaal voor jou de tekst van Klein liefdegras aangepast. We waren toch in de buurt, want we zijn gevorderd tot de D (in het alfabet op wetenschappelijke naam gerangschikt).

BartAbc

#6
De kaarten van waarneming.nl hebben door de hogere resolutie een veel betere kwaliteit dan de kaarten van verspreidingsatlas. Jammer genoeg zijn niet alle via Floron ingevoerde waarnemingen erop te zien.

https://waarneming.nl/species/6747/maps/?start_date=1990-01-01&interval=15552000&end_date=2022-10-22&map_type=grid1k
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

RutgerB

Dat zou anders kunnen zijn als Floron hun datasets op GBIF zou zetten. Ze hebben wel hun Florivon-dataset erop gezet, maar de nieuwste gegevens niet. Dat heeft een keer een paar weken erop gestaan, maar is er toen snel weer afgehaald. Mogelijk juist vanwege de mogelijkheid dat het dan ook op waarneming.nl kon worden weergegeven.

Floron op GBIF

https://www.gbif.org/publisher/2d08e940-df21-45b4-9d17-1eff118907ff

Kaartje op de oude site met de mogelijkheid van weergave van GBIF-gegevens

https://oudeversie.waarneming.nl/soort/maps/6747?from=2021-10-25&to=2022-10-25&show_heatmap=0&method=0&count_ex=0&only_valid=0&grid=1000&kwart=0&st=&second_specie=

rapunzel

Hi Rutger,

" Edit: Ik heb zonet speciaal voor jou de tekst van Klein liefdegras aangepast. We waren toch in de buurt, want we zijn gevorderd tot de D (in het alfabet op wetenschappelijke naam gerangschikt). "

Vriendelijk bedankt !
Koos
Koos Ballintijn