Aziatische hoornaars

Gestart door wilde, oktober 05, 2022, 21:32:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Al enige tijd ben ik op zoek naar een nest van Aziatische hoornaars in mijn omgeving. Ik voer ze suikerwater en soms ook dierlijk voedsel. Ik denk op minder dan 200 meter van het nest te zijn, maar kan het niet vinden.
Vandaag verbaasde ik mij over de activiteiten op een voederplaats, waar ik naast suikerwater gisteren een dode zanglijster had gelegd. Die vogel werd met graagte aangenomen. Er werd flink op gefoerageerd en het is vandaag 5 oktober. Dan zou je verwachten dat er inmiddels geen open broed meer is, maar de wespen vlogen af en aan en dan steeds liever met een stukje vlees dan met suikerwater. Dat is door de afnemende temperatuur toch opmerkelijk. Het broednest zal op circa 30° moeten worden gehouden, ook als het in de nacht slechts 12° C is.
Er lijken dus nog steeds larven te zijn in open cellen, die nog gevoed worden. Dan moet er daarna een popstadium zijn en men weet de lengte daarvan niet precies, maar een schatting van 14 dagen zal zeker niet te lang zijn. Dat betekent dan dat er pas op zijn vroegst omstreeks de 3e week van oktober het laatste broed zal uitlopen, dat dan zal bestaan uit nieuwe koninginnen en darren. Bijgaand een plaatje dat ik vandaag met mijn iphone maakte.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

John Bouwmans

Bijzondere foto Albert.  Benieuwd of je het nest nog gaat vinden. Zo ja, meld je het dan hier?
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

wilde

Ik ben er bijna dagelijks geweest. Ook vandaag nog, maar de laatste dagen zie ik geen Aziatische hoornaars meer.
Ik heb duidelijke uitvliegrichtingen kunnen waarnemen, vanaf diverse punten en die lijnen kruisen elkaar.
Diverse keren alle boomtoppen nagezocht, ook lagere plekken, maar niets gevonden. Zou iets zijn voor een infrarood drone, maar dat kost geld en dat doet men dus niet. Vreemd is dat vorige week nog op een kadaver van een zanglijster werd gefoerageerd. Dan zouden er dus open larven moeten zijn geweest.
De laatste dagen echter geen Aziaat meer gezien, wel Europese. De nachttemperatuur is vannacht minder dan 5 graden. Dan hebben ze dus veel suiker nodig om het nest tot 30 graden te verwarmen, maar ze komen niet meer om suikerwater.
Zodra het blad gevallen is wordt het nest mogelijk zichtbaar.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

https://waarneming.nl/observation/261188501/

Nu het blad eindelijk merendeels is gevallen heb ik vanmiddag nog een keer gezocht naar het nest.
Het was niet moeilijk, want ik had die plek al vele malen eerder goed bekeken, maar helaas was de top van een aantal bomen niet zichtbaar.
Zie verder mijn aantekeningen bij de waarneming.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

John Bouwmans

Hoi Albert,

Mooi dat je het nest toch nog gevonden hebt, al zullen de nieuwe koninginnen inmiddels al uitgevlogen zijn en nu elders overwinteren. Denk dat de verspreiding in NL gewoon doorgaat en niet meer is te stoppen. Zelfs de opmars vertragen zal al lastig zijn. Benieuwd wanneer ze midden NL weer bereiken. Heb ze na 2020 niet meer gezien hier. Best jammer eigenlijk want was boeiende en leerzame zoektocht.  https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,472978.msg2417064.html#msg2417064
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618