Wat is een goede trapcamera om een vos in verlicht gebied te filmen?

Gestart door Bas Koning, januari 04, 2023, 09:43:03 AM

Vorige topic - Volgende topic

Bas Koning

Hallo! Ik heb enkele malen in een park aan de rand van Eindhoven snachts bij het uitlaten van mijn hond en katten een vosje gespot, die er zodra hij mij zag vandoor ging. Het is een fantastisch beest, ik ben helemaal enthousiast dat zoiets 'wilds' te zien is hier.

Ik wil hem nog een keer zien: en heb al gedacht om in het park snachts te gaan zitten stilletjes, maar dat lijkt me veel te storend, dalijk durft ie niet meer te komen, zeker als ik mij beweeg om een foto of filmpje te maken. De vos komt natuurlijk juist op het moment: dat er niemand is...

Dus denk ik aan een trap-cam die het park een uurtje of drie, vier in de gaten kan houden. Het is er vrij licht (straatlampen, flats aan de zijkant). Ik heb er een budget tot 150 euro voor over. SD kaartjes heb ik al, het gaat om puur de camera.

Ik ben alleen helemaal niet bekend met dergelijke camera's. Kan iemand mij er een aanraden?

tekenaar

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Bas Koning

Citaat van: tekenaar op januari 04, 2023, 19:36:32 PMdaar hebben we dit topic al eens over volgeschreven: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,250472.0.html

Dank je wel! Een interessante thread. Helaas ben ik niet echt geholpen, het heeft me eerder meer vragen opgeleverd. Ten eerste is de laatste bijdrage in de thread van een tijd terug, en weet ik nu niet of het gebruikelijk is om daar verder te gaan of in deze nieuwe thread (ik gok het laatste).

De informatie/prijzen/technologie kunnen inmiddels anders zijn.

Dan is er de vraag of ik eigenlijk toestemming nodig heb om de nachtelijke uren van een openbaar park te mogen trap-cammen.

Ook besef ik nu pas het storende aspect van de observaties. Hoewel dit in een park waar overdag vele mensen rondlopen qua geurspoor op de camera wel mee zal vallen denk ik. Maar misschien is er een simpele klik of zachtgloeiende led-lichtjes die een vos kan verstoren.

Maar ook het dubbele van een waarneming melden: meer mensen gaan kijken, en dus storen. Dat wil ik niet. Maar ook zijn planners zich dan meer bewust van het wildlife gebeuren. Dus dan wil je juist weer wel tonen wat er rondloopt. En het is mooi om te zien, zoiets wil je delen.

Vragen vragen vragen....

tekenaar

Op de composthoop achter mijn huis. Daar komt nog steeds dagelijks een vos. Ik denk dezelfde, maar dat kan ik niet bewijzen. In het voorjaar zijn er twee.

(Dit is in Slovenie, maar wat ik wil zeggen is dat vossen wel erg voorzichtig zijn, maar niet supergevoelig voor verstoringen)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Wat je nog niet schrijft is dat je op een openbare plek als een stadspark, een redelijk grote kans maakt dat je de camera kwijtraakt. Zeker als iedere langslopende wandelaar met een flits op de foto wordt gezet.

Hier in het bos gebruiken vooral jagers deze cameras veel, en ik wordt er ook niet blij van als ik ongevraagd op de foto sta. Hier mag je 's nachts wel het bos in en ook van de paden af, maar dat wil niet zeggen dat ik het fijn vindt dat anderen weten waar ik ben geweest ... Mijn zoon heeft een andere tactiek: hij gaat vrolijk zwaaiend voor de camera staan, vol in beeld, zodat die het halve geheugenkaartje vol foto's van zijn grijns heeft  :wacko:
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/