Nog een sluipwesp

Gestart door Menko Vlaardingerbroek, september 22, 2022, 19:12:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

Menko Vlaardingerbroek

Valt te zeggen wat voor sluipwesp dit is? Hij (zij?) liep heen en weer over een rhododendron.

Er zaten vijf of zes verschillende soorten sluipwespen op die rhododendron. Ik vond het opvallend dat er zo veel soorten sluipwespen op zaten. Tenslotte is een rhododendron een exoot, en zou je denken dat er weinig insecten op leven die als gastheer voor de sluipwespen kunnen dienen. Dit was de grootste en opvallendste van het stel (ongeveer de lengte van een gewone wesp, schat ik).

Waarneming: https://waarneming.nl/observation/252179105/.

foto's:


Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

paulhoekstra

Misschien is dit Protichneumon pisorius, dan moet het een vrij groot exemplaar zijn. Die hebben als gastheer pijlstaartrupsen. Maar het is sowieso een exemplaar uit de familie Ichneumonidae, onderfamilie Ichneumoninae en die hebben als gastheren rupsen en poppen van vlinders, dus ze hebben inderdaad niks met de Rhododendron te maken. Volgens mij verpoppen de meeste pijlstaartrupsen in de grond onder de bomen en struiekn waarvan ze hebben geleefd, dus misschien liepen die Ichneumoninae daarom in die hoek rond?
groeten,
Paul

Menko Vlaardingerbroek

#2
Hartelijk dank! Vrij groot klopt wel. Hij lijkt inderdaad op deze: https://waarneming.nl/observation/147318604/

De rhododendron staat aan de rand van een gemengd bos en een akker. Misschien gebruikten de sluipwespen de rhodo alleen om in de zon op te warmen.
Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek