Hoe wordt de zeldzaamheid van een soort bepaald

Gestart door Ren-Stimpy, september 19, 2022, 15:58:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ren-Stimpy

Ik vroeg mij af hoe de zeldzaamheid van een soort (in mijn geval voornamelijk vogels) wordt bepaald bij Waarneming.nl. Soorten die landelijk vrij algemeen zijn kunnen lokaal zeldzaam zijn etc. Gebeurd dat a.d.v. statistieken per regio bv? De persoonlijke meningen van mensen lijken wel eens te verschillen namelijk en dat kan tot weinig zinvolle discussies leiden. Als de zeldzaamheid puur op basis van de statistieken van de ingevoerde waarnemingen wordt gebaseerd, lijkt mij dat een wat steviger verhaal dan een persoonlijke mening of een 'gevoel' dat een soort zeldzaam is  :blink:.

hiskodevries

als je met het woord 'zeldzaamheid' de zoekfunctie ingaat kom je daar  veel opmerkingen tegen.
bottom line is : daar zijn geen vaste regels voor met een paar uitzonderingen
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0


joep verbraak

Ik heb ook een vraag. Heb gister (volgens mij) een bruine aardkruiper gezien. Deze staat op zeldzaam. Toen ik bij de aardkruipers aan het kijken was voor informatie zag ik dat schokaardkruiper op vrij algemeen staat. Deze is echter maar 20 x waargenomen in nederland, terwijl de bruine aardkruiper 357 x is waargenomen in nederland. Hoe kan het dat schokaardkruiper dan toch vrij algemeen is? Of dat bruine aardkruiper zeldzaam is?
Mvg Joep verbraak

Frank van de Putte

Dat komt door de herkenningssoftware, die kent geloof ik maar 2 soorten "aardkruipers"...
Een groot deel klopt waarschijnlijk niet, of is niet te beoordelen. Bij deze soorten moet je het aantal pootparen kunnen zien, en de kop/staartsegmenten, en sommige moeten onder de  :micro:
Groetjes,

Frank van de Putte

tekenaar

"Vrij algemeen" is de defaultwaarde. Zou maar zo kunnen dat niemand serieus gekeken heeft naar de zeldzaamheid van aardkruipers.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Frank van de Putte

Ik denk dat de zeldzaamheid is overgenomen uit deze tabel; https://www.researchgate.net/publication/254894237_Determinatietabel_voor_de_Nederlandse_duizendpoten_Myriapoda_Chilopoda
Die is wel al 20 jaar oud, het kan best dat sommige soorten zoals die Bruine aardkruiper inmiddels een stuk algemener zijn..
Groetjes,

Frank van de Putte