Nieuwe (?)viewer van AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland) is super, supermooi!!

Gestart door BartAbc, augustus 30, 2022, 14:45:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

BartAbc

Ik was al fan van het Actueel Hoogtebestand, waarop interactief hoogtegegevens van heel Nederland te vinden zijn, op een aanklikbare kaart. Bij toeval kwam ik er achter dat er een nog veel mooiere versie van deze kaart te vinden is op de website van het waterschap Rijn en IJssel. Die verdient meer bekendheid. De sleutel naar deze schatkamer van de Nederlandse bodem is:

https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f

Wat is er anders? Met een slim algoritme zijn de makers er in geslaagd om de vegetatie en de bebouwing grotendeels weg te filteren. Blijft over: (bijna) puur het reliëf van het maaiveld, met alle informatie en schoonheid die daar inzit. Een schatkamer voor geomorgologen, hydrologen, archeologen, biologen. En ook nog eens heel mooi om te zien, veel van de kaartbeelden zou je zo aan de muur hangen, of er een kunstwerk van maken.

De nieuwe viewer werkt in principe het zelfde als de oude: de legenda past zich aan aan de kaartuitsnede en het kleurverloop van het laagste naar het hoogste punt is altijd hetzelfde. Verder inzoomen betekent meestal dat je meer hoogteverschillen te zien krijgt.  Opeens blijkt Nederland geen saai plat land meer, maar overal verschijnen kronkelige rivieren, heuvelgebieden, enorme zandruggen, schubbige dekzandruggen en sporen uit de ijstijd.

Visueel gezien is Groningen één van de mooiste gebieden. Het land wordt naar het noorden toe hoger, deels doordat het langer opgeslibt is vanuit de Waddenzee. We zien hele reeksen van wierden. Veel percelen zijn in het midden hoger dan aan de randen, wat een mooi kleureffect geeft.



Dan een stukje zuidelijker, het gebied rond het Reitdiep. We zien nog veel meer markante rivier/kreek beddingen waarvan op de kaart niet eens de naam te vinden is. En ook hier weer de verhoogde wierden en een prachtige middeleeuwse verkaveling.


Dan de Veluwe, met sporen uit de twee laatste ijstijden en sporen van vroeger landgebruik. Op de Noordoost Veluwe zijn opvallende windpatronen te zien, ik zou zeggen van noordoost naar zuidwest. Het lijkt me iets uit de laatste ijstijd, toen de bodem kaal was. Misschien samenhangend met de löss die zuidelijker werd afgezet. Er is ook een lang stuifduin te zien. Dat lijkt me eerder iets uit de middeleeuwen, maar misschien dat een fysisch geograaf me kan verbeteren.




Midden op de Veluwe zien we weer het windpatroon terug, maar ook een heel markante stuifzandrug die de hele Veluwe over gaat! De Torenberg, het hoogste punt op de midden-Veluwe, is een onderdeel daarvan.Ter oriëntatie: ten zuiden van de rug is vaag nog de N344 te zien (de oude weg naar Apeldoorn).



Verder ingezoomd, omgeving Speulder en Sprielderbos zien we een raar ribbelpatroon. Wat is dat voor geheimzinnigs? Sporen van vroeger landgebruik? De topografische kaart geeft geen enkele clou, en oudere versies ook niet. De diepe put is het Solse Gat, waar volgens de gangbare verklaring leem is gegraven. Maar het kan ook zijn dat er een klooster in verdwenen is, en anderen menen dat hier 'leylijnen' lopen. Misschien zijn dat wel die rare ribbels.



De Veluwezoom tenslotte, met het meest woeste reliëf bij de Posbank. Een soort badlands gevormd door snelle erosie van smeltwaterstromen naar het rijndal.






vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

BartAbc

Inmiddels heb ik begrepen dat deze versie van de AHN niet echt nieuw is, het zat altijd al verstopt in de viewer. Je moet dan de kaartlaag AHN3 DTM (of AHN4 DTM) aanzetten. DTM staat voor Digital Terrain Model. De nieuwere versie AHN4 is nog niet voor het hele land beschikbaar (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, NOP ontbreekt).
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

gbeersma

Heel mooi Bart! Dank voor het delen.

Kan ik ook ergens zien welke kleur voor welke hoogte staat?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

BartAbc

Citaat van: gbeersma op augustus 30, 2022, 21:36:59 PM
Heel mooi Bart! Dank voor het delen.
Kan ik ook ergens zien welke kleur voor welke hoogte staat?

Nee, de kleurinstelling past zich steeds aan aan de uitsnede. De laagste plekken op de uitsnede zijn steeds blauw, en de hoogste zijn bruin, onafhankelijk van de absolute hoogte. Als je naar de oorspronkelijke site gaat kun je punten aanklikken en dan krijg je de hoogte te zien.

https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Datura

Mooi! Net even de Celtic fields bij Ede bekeken, die zijn een stuk uitgebreider dan ik dacht!
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

Pluijm

Ja ontzettend gave site.
Je kunt met de DSM kaarten van elke plek het maaiveld aanklikken, geeft NAP-hoogte tot op cm nauwkeurig. Alleen bij wateroppervlakten geen uitslag, dan werkt de radar reflectiemeting geloof ik niet.
En met de DTM kaarten kun je van elke boom/huis de hoogte aflezen!
Ik vind de 'dynamische' opmaak het fraaist, dan geven de kleuren het meeste contrast aan.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm