Hoofdmenu

Havikskruid

Gestart door phegi, augustus 05, 2022, 11:01:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

phegi

Havikskruiden blijven lastige planten en slecht weinig floristen hebben er echt verstand van volgens mij. Dit Havikskruid groeit ieder jaar aan een keermuur in Den Haag. Ik zou wel willen weten welke soort het is.
groeten,

Peter

www.phegi.com

RutgerB

Heeft wel iets weg van Dicht havikskruid.  Belangrijke vraag is of er een bladrozet te zien is tijdens de bloei. Misschien is dit ook al tweede bloei en dan wordt het lastiger.

nielseimers

Ik zou dit ook Dicht havikskruid noemen. Als je de waarneming eerst invoert en daarna op het forum voorlegt, dan kunnen de foto's op dubbel zo groot formaat bekeken worden.

Je kan ook kijken naar de aan/afwezigheid van klierharen op het omwindsel.

phegi

#3
Heb je gelijk in Niels van die foto's. Ik zie geen klierharen op het omwindsel. De putjes van de bloemhoofdjesbodem hebben ten dele haarachtig verlengde tanden. Dit laatste staat in "Een nieuwe sleutel tot de secties van Hieracium" beschreven bij Boshavikskruid. Het is geen tweede bloei, ze staan hier ieder jaar rond deze tijd. Ik heb nog even foto's van vorige jaren bekeken en zie daar niet echt rozetten. Bij dit soort Havikskruiden op de muur groeien de onderste stengelbladeren dicht bij de muur.
groeten,

Peter

www.phegi.com

nielseimers

Boshavikskruid heeft over het algemeen een zeer donker omwindsel, dat lijkt hier niet het geval te zijn. Als je de waarneming uploadt en een detailfoto van de beharing op het omwindsel maakt, is dit mogelijk met meer zekerheid op naam te brengen.

phegi

groeten,

Peter

www.phegi.com