Het Juiste Levensstadium

Gestart door RutgerB, juli 29, 2022, 09:01:32 AM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

Is het een idee om een handig editscherm te maken voor waarnemers om per eigen gemaakte foto het naar een (juist) stadium te wijzigen?

Veel waarnemingen hebben geen stadium of er zitten meerdere foto's bij 1 waarneming met duidelijk andere stadia en er sluipt heel veel werk van validatoren in om dat te wijzigen. Zeker als er meerdere foto's bij 1 waarneming zitten is dat zeer omslachtig. Bij planten sla ik dit over vanwege het vele werk (het is per foto ook veel klikwerk), maar ik besef wel dat het waardevolle informatie kan zijn.

Ik begrijp dat NIA al kan detecteren welk stadium dagvlinders hebben (rups / imago) en daar dus al kan helpen door een prefix keuze te geven die je enkel hoeft te bevestigen, Mogelijk geldt dat voor meerdere soortgroepen. Dan hoef je slechts een voorstel te accepteren. Misschien gaat dit al op een andere manier goed, dus dit deel van het voorstel mag evt. worden overgeslagen.

Bij een soortgroep als planten zou je kunnen denken aan een opgeklapt keuzemenu (stadium) waar je met handige hotkeys doorheen kan wandelen. Eenmaal per foto aangeduid kan de foto uit het overzicht 'nog aan te duiden'. Ook zou je in zo'n editscherm al gegeven keuzes kunnen nalopen op juistheid. Het is me wel eens opgevallen dat iemand een bepaald stadium per ongeluk aan had laten staan in Obsmapp en in de winter echt alles in bloei noteerde.

marcel234

#1
Citaat van: Rutger Barendse op juli 29, 2022, 09:01:32 AM
Is het een idee om een handig editscherm te maken voor waarnemers om per eigen gemaakte foto het naar een (juist) stadium te wijzigen?
Dat is er al in het oude omgeving, of gaat het om het woord handig? Je moet hiervoor klikken op een camera icoontje.
https://old.waarneming.nl/foto/view/55140603
__ https://waarneming.nl/foto/view/55140603

RutgerB

Voordat je bij zo'n foto bent heb je ook al heel wat moeten aanklikken. Bovendien weet je niet waar je wel iets aanduidde en waar niet. Ook weet je niet of je iets aanduidde en mogelijk meerdere foto's met meerdere stadia en maar 1 stadium aanduidde voor het geheel.

Neem deze waarneming: https://waarnemingen.be/observation/250371775/

Daar staan 5 foto's bij die allemaal als bloeiend zijn aangeduid. Op zich niet fout voor de waarneming als geheel maar slechts 1 foto toont een bloem.

Dat geeft dergelijk gekke situaties

https://waarnemingen.be/photos/55258561/

Citeer
Type   Foto
Soort   Echt bitterkruid - Picris hieracioides
Levensstadium   bloeiendIk stel me een serie foto's voor waar je geen stadium (per foto) ingaf, of waar je meerdere foto's postte waar mogelijk ook andere stadia op staan en waar je per foto met snelle knoppen (en een al opengeklapt menu) een stadium kan aanduiden of bevestigen.


Rayan Majoor

Ik kan me herinneren dat je in de oude versie van waarneming.nl al bij het uploaden in kon vullen welk stadium die bijgevoegde foto's zouden krijgen. Dat was best handig. Je hoeft dan tenminste niet nog achteraf elke foto apart te openen en het daarbij te wijzigen. Ik was daar best fan van, maar blijkbaar was er een reden dat dat er bij de nieuwe versie toch uit gehaald is...
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

RutgerB

Bij invoer moet het ook handig zijn natuurlijk. Voor oudere foto's en natuurlijk ook nieuwe zou het in ieder geval handig zijn als je dat snel (per foto) aan kan passen.  Mogelijk kan NIA daar een rol in spelen, maar mogelijk kan NIA daar vervolgens ook van profiteren. Zo vergelijk je het liefst foto's van vegetatieve planten met andere vegetatieve planten. Ik krijg de indruk dat ze bij Pl@ntnet al op die manier werken.