Locatie op 1 km/vervagen zetten voor zeldzame soort?

Gestart door gabrielb, juni 26, 2022, 20:06:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

gabrielb

Ik ben redelijk nieuw op waarneming.nl, maar nu al verslaafd. Wat ik me afvraag: ik heb tot nu toe een paar planten gemeld die zeldzaam bleken te zijn (bijvoorbeeld kruipbrem, https://waarneming.nl/observation/246740105/ ). Ik voer die in via Obsidentify en zie achteraf dat de plant zeldzaam is. De locatie (via telefoon) is heel precies. Is het beter om achteraf dit op 1 km te zetten? Ik zie dat iemand anders dezelfde soort op een andere locatie met de hand (ObsMapp) heeft ingevoerd en daar is de locatie vervaagd (1 km;  https://waarneming.nl/observation/246500157/ ). Is het gebruikelijk/aan te raden zeldzame soorten te vervagen?

En als je de locatie vervaagt, blijft die precieze locatie dan wel toegankelijk voor onderzoekers/validators/ingewijden?

hiskodevries

Via obsidentify kun je zelf geen waarnemingen verbergen, dan zul je iobs of obsmapp moeten gaan gebruiken https://waarneming.nl/apps/
Ja de precieze lokatie komt wel bij onderzoekers terecht
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

gabrielb

Dank je Hisko, voor de reactie. Ik vind nu ook een document met uitleg en verantwoording door waarneming.nl (sorry had ik eerder kunnen zoeken). Voor de mensen met eenzelfde soort vraag: https://waarneming.nl/download/vervaging.pdf . In het kort: bij sommige soorten en gebieden vervaagt waarneming.nl automatisch, maar lang niet bij alle zeldzame soorten. Zefs niet bij zeer zeldzame soorten (ik zag een plant op 3 m nauwkeurig gemeld). Het is aan de melder om te bepalen of de melding vervaagd wordt.

Ik heb hier even over nagedacht, en ga mijn waarnemingen die als (zeer) zeldzaam geclassificeeerd worden standaard vervagen op 1km. Het zou jammer zijn als door mijn melding mensen een (zeer) zeldzame plant gaan uitgraven, en helaas kan ik op grond van ervaring zeggen dat er mensen zijn die zoiets doen.