wilde kat of huiskat

Gestart door Chris Janse, juni 28, 2022, 13:50:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

Chris Janse

Goedemiddag,
IK heb afgelopen dagen een wildcamera opgehangen in een groot weiland aan de buitenkant van een dorp in Zuid-Holland, daarop zag ik deze kat en ik vind hem redelijk goed overeen komen met een wilde kat (dikke staart met zwarte banden en zwarte punt, doorlopende zwarte streep op rug, redelijk grote kop, zwaar gebouwd en alleen zichtbaar 's nachts of vroeg in de morgen, misschien wijst dit op schuwheid) dus nu is mijn vraag is dit een wilde kat of niet? de plek lijkt mij overigens niet heel logisch voor een wilde kat, maar misschien is er toch een kans.
(trouwens niet via waarneming gedaan omdat anders jullie de waarneming niet kunnen zien)

Mvg,
Chris Janse


Chris Janse

Foutje de streep loopt juist niet door:)

tekenaar

dit is een hele leuke!

De laatste foto (in achteraanzicht) laat zien dat bovenop de staart een doorlopende donkere streep in de lengterichting zit: dit is een (doorslaggevend) huiskattenkenmerk.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Chris Janse

Ahh, jammer! Hoopte dat het een wilde kat was:) Maar super bedankt voor de info!

Chris Janse

Weet je het trouwens zeker? Want ik vind die streep niet super duidelijk en als ik andere foto's van waarnemingen bekijk vind ik ook foto's met een licht doorlopende streep.

Mvg,
Chris Janse

tekenaar

#5
er is nog wel meer, iets vaags in de lichaamsbouw (jizz), rugstrepen die even contrastrijk zijn als flankstrepen (bij wilde kat zijn de rugstrepen duidelijk contrastrijker dan de flanktekening)

best mogelijk dat er nog wel ergens een hybride tussen de wilde kat waarnemingen zit, maar het is uiteindelijk een combinatie van kenmerken en totaalindruk die de doorslag geeft. Meer hebben we niet, soms blijkt met DNA onderzoek dat een exemplaar toch een hybride is, maar die mogelijkheid is er niet zo vaak.

Deze van Bonaire is niet beoordeeld, maar zal vast huiskat zijn (het is niet waarschijnlijk dat iemand daar ooit wilde katten naar toe heeft gebracht): https://observation.org/observation/242293541/

Deze (niet beoordeeld) is een langharige huiskat: https://observation.org/observation/234024025/

Deze met zo'n dunne staart (ook niet beoordeeld) is duidelijk een huiskat: https://observation.org/observation/223209498/

Je moet dus echt kijken naar goedgekeurde waarnemingen, niet zo even naar alle foto's. En er rekening mee houden dat de Afrikaanse wilde katten veel huiskatteriger zijn, want dat is de ondersoort waar de huiskat van af stamt.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Chris Janse