Hoofdmenu

Vos?

Gestart door Stijn Suurmond, juni 26, 2022, 22:01:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Stijn Suurmond

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://observation.org/observation/246975783/.
1 Vos - Vulpes vulpes
datum: 2022-06-24
locatie: UK - Holme Lacy CP (GB)

foto's:


peterv

1. Als je foto's maakt van diersporen (prenten, drollen enz enz) zorg dan altijd voor een meetlatje of andere maatreferentie op de foto. Je kunt aan bladeren, grassprieten, takjes enz nooit nauwkeurig inschatten hoe groot iets is. Voor determinatie zijn juist maten vaak doorslaggevend.
2. Slechts 1 foto van een prent is vaak onvoldoende om goed te kunnen determineren.
3. Een vos is mogelijk, maar m.i. niet zeker.
Peter Venema

Stijn Suurmond

Ok, dan weet ik dat voor de volgende keer. Andere foto's heb ik niet.

keesschreven

Hoe zat het ook al weer? Als je een stokje tussen de voorste en achterste tenen kunt leggen, is het een Vos, maar als de tenen dichter op elkaar zitten, een hond? Dan zou dit een hond zijn?
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

tekenaar

mmm zo zwart wit is het niet. Deze heeft relatief smalle voeten en daarmee zou het een vos kunnen zijn. Maar sommige honden hebben bijna even smalle voeten. Mijn eigen hond heeft bijna zulke smalle voeten als een vos, alleen een beetje groter (hollandse herder). Ook wil het spoor nog wel eens anders overkomen afhankelijk van beweging tijdens het lopen (draaiing, hard rennen, ondergrond ook).

Pootafdrukken beoordelen vanaf foto blijft notoir lastig. In het veld is dat veel makkelijker, je hebt dan allerlij andere informatie erbij: plek, habitat, afmeting, spoor van afdrukken achter elkaar, evt kennis van wat ter plaatse voorkomt. Dat betekend dat ik in het veld vaak behoorlijk zeker ben, terwijl ik met alleen foto's van dezelfde sporen eigenlijk niets durf te zeggen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/