welke bekerzwam kan dit zijn?

Gestart door Brigitte Bloem, juni 03, 2022, 10:07:29 AM

Vorige topic - Volgende topic

Brigitte Bloem

Hulp gevraagd: ik kreeg deze bekerzwam opgestuurd die op geel bouwzand in een tuin groeit. Solitair, buitenkant lichtviltig (bijna glad), steel langer dan de hoogte of gelijk aan de hoogte van de zwam, donkerbruin, bij mij thuis en opgedroogd is buitenkant veel lichter, binnenkant donkerder.

Microscopisch bekeken. De sporen zijn 8x15, 8x14, 9x17, 10x15 (ik heb er 11 bekeken, Q varrieert tussen 1.40 en 1.89), glad, ellipsoide (?). De sporenzakjes (asci) hebben 8 sporen en zijn 15 cm lang. Ik heb  Melzers gebruikt en de asci werden blauw aan de bovenkant met een uitsteekseltje. De sporen lijken een licht ornament te hebben (met fase contrast gekeken en Cotton Blue gebruikt, maar ik weet als beginner met de microscopie niet goed wat ik zie? daar zou ik graag uitleg over krijgen). Wat ik lastig vind is het vinden van de Paraphysen, voor zover ik denk dat ik ze zie, lijken het lange lucifers met een bol uiteinde en een korrelige structuur. Ik zag geen tussenschotten. Om ze beter te isoleren onder de microscoop heb ik het preparaat meer geplet maar dat gaf geen beter resultaat.

In de link (Eric bedankt) heb ik 4 microscopiefoto's toegevoegd, van de sporen, hopelijk van de paraphysen en van de uiteinden van de asci. https://waarneming.nl/observation/243413495/

Omdat de zwam zo op het kale zand groeit kwam ik op buitenlandse sites op de Domiciliana, omdat deze op en rond huis groeit (beton, kruimelige betonresten, zand, pleisterlagen). Ik zag op de Verspreidingsatlas een soort met dezelfde naam, maar dat lijkt in Nederland een andere soort te zijn (de Bleke bosbekerzwam, dat is deze niet). Op buitenlandse sites  verwijst DOMICILIANA naar ROND HET HUIS (als betekenis), dus kennelijk zijn er twee varianten, eentje in in Nederland en eentje in andere landen.

Ik heb de Veldgids en Funghi of Europe bestudeerd en verschillende sleutels (Duits, Engels, Nederlands). Alle termen opgezocht en opgeschreven, maar de sleutels hielpen niet omdat ik nog niet goed begrip wat ik zie. Ik ben bijna 1 jaar bezig met microscopie en de bekerzwammen zijn leuk om te bekijken, maar ingewikkelde materie. Ik twijfel nu over een variant uit het Varia-complex. Maar het onbetrouwbare Obsidentify geeft een zandtulpje (waarvan ook een complex bestaat, zag ik).

e.moors

#1
Welkom op het forum,

Het makkelijkst is het om ook de microscopie foto's aan de waarneming zelf toe te voegen,
daar heb je de beperking niet.

Hier kun je dan de link naar de waarneming plaatsen
https://waarneming.nl/observation/243413495/

of een rechtstreeks link naar de foto's in de waarneming



Als je bij je waarneming de knop "Hulp forum" gebruikt krijg je de tekst die je zo in een bericht hier kunt plakken met al die linkjes erin
(overigens wordt het erg gewaardeerd als je een bericht met je eigen naam ondertekend hier, dat voorkomt meteen ook dat iedereen je "bloba" gaat noemen)

mvg. Eric

Brigitte Bloem

Deze bekerzwam is blijkbaar erg moeilijk te determineren, ik zie dat het bericht gelezen wordt maar er komen geen reacties. Los daarvan heb ik vier vragen in mijn post geplaatst, en hoop dat ze beantwoord kunnen worden.

1. Wat zie ik aan de vorm en inhoud van de sporen?
2. Staan er paraphysen op de foto? wat is er over de vorm te zeggen?
3. Als mijn foto's niet de informatie hebben opgeleverd, wat kan ik dan doen onder microscoop om dat te verbeteren?
4. Is de Nederlandse Domiciliana een andere dan ik op buitenlandse websites tegen kom?

Ik zie wel vaker dat er niet gereageerd wordt als een zwam niet te determineren valt, maar voor mij zou een antwoord als 'nog niet bekend', 'gebied nog in ontwikkeling' etc ook informatie opleveren (geen informatie = ook informatie). Nu blijf ik in het ongewisse.

JW_2all

Heb je Melzer's?

De ascii verkleuren misschien ermee blauw, en dat zou je zelfs zonder microscoop nog moeten kunnen zien ...
Als dat zo is, dan is het een peziza. En gezien de standplaats is de soort dan wel te raden.
Je zou 'm eens kunnen vergelijken met deze.

Je kunt ook gewoon wachten tot er een  :micro: -kenner inlogt.

Het voordeel van libellen is dat ze niet onder de  :micro: hoeven.  ;D
Groet,
Jan

Brigitte Bloem

hahahahhaha ja libellen zijn gemakkelijker (waarschijnlijk), dank je, ik heb Melzer's gebruikt, het is zeker een Peziza, de asci-uiteinden kleuren blauw. Ik ga morgen nog eens kijken naar de kenmerken van de Wasgele, die zeker op bouwmaterialen groeit lees ik net. En ik had net microscopie-les en de sporen in de asci zijn blijkbaar nog onrijp (daarom zijn ze niet glad aan de binnenkant)

Brigitte Bloem

#5
ik begreep dat dhr. Henk Huijser gespecialiseerd is, heeft u misschien tijd om te kijken naar mijn vragen of naar de Bekerzwam (nog een paar kleine stukjes in de koelkast)?