onbekende (roof?)vlieg

Gestart door Haviko, mei 28, 2022, 21:49:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Haviko

Ik heb een redelijke foto van het beestje maar de AI van Waarneming maakt er een zandhagedis of kroos van. Dat is niet juist maar ik heb geen idee wat voor een soort vlieg is als het al een vlieg is. Zelfs de groep is voor mij niet duidelijk.

Beest zat op een smalbladige salix-spec die stond in grasveld.

Ik ben erg benieuwd,

Hans


Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/243185178/.
1 Roofvlieg onbekend - Asilidae indet. imago
datum: 2022-05-27
locatie: Spijkenisse - Polder Oude en Nieuwe Uitslag van Putten (ZH)

foto's:
ai maakt er stekelbaars van ???!

jck

Allemaal fout! Dit is een bladwesp - kijk bij Rhogogaster. :blink:

James

Haviko

James

Bedankt voor de tip. Er blijkt er wel eentje in mijn algemene insectenboek van Chinery te staan, de Rhogogaster in het wild had echter een veel slanker achterlijf (kou?).

Hans
die blijft leren

John Bouwmans

#3
Dit is inderdaad Rhogogaster, en dan viridis s.l. of R. chlorosoma. Het zwart op de kop is een aanwijzing welke van de 2 het is, maar kan zo die info niet terug vinden. Volgens mij is het chlorosoma omdat de zwarte plek niet doorloopt tot op het achterhoofd, maar het kan ik precies andersom zijn.


Zie de opmerking van Ad Mol bij deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/140213343/

Opmerking Ad Mol: "Het is niet altijd goed te zien, maar als de zwarte vlek boven op de kop aan de zijkant de ogen niet raakt en aan de achterzijde de achterrand van de kop niet, en bovendien de achterkant van de kop vrijwel geheel of geheel groen is, dan gaat het vrijwel zeker om R. chlorosoma. Bij R. viridis is e zwarte kopvlek veel uitgebreider en is de achterzijde van de kop deels zwart. Het probleem is alleen dat tussenvormen met R. viridis voorkomen en op foto's vaak de achterkant van de kop niet te zien is. Foto's van dergelijke dieren benoem ik meestal als R. viridis s.l."

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618