Hoofdmenu

Gewone rietkever?

Gestart door xJochemx, mei 19, 2022, 12:57:15 PM

Vorige topic - Volgende topic

xJochemx

Dag beste mensen,

Kan deze op zeker? Ik zie in ieder geval geen doorntjes aan de poten, dat was een goed kenmerk las ik, maar ik weet het dus nog niet zeker.

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/242113562/.
1 Gewone rietkever - Donacia clavipes imago, gezien
datum: 2022-05-19
locatie: Beek (Ubbergen - Gld) - dorp (GE)

foto:


Vriendelijke groeten, Jochem.
Validator plantenluizen (bladluizen)
Onderzoeker van soorten in de tuin
Groot Gierzwaluw liefhebber
www.xjochemx.nl

jan cuppen

Neen, want het is geen Donacia clavipes, want die heeft veel lichtere poten. Eventueel aanwezige doorn op enkel de achterpoten zijn op deze foto niet te zien omdat de achterpoot niet helemaal vlak ligt en de doorn soms erg klein is. Ik ben benieuwd wat Albert van deze waarneming maakt.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

ajdees

Inderdaad geen Donacia clavipes. Ik vermoed dat dit Donacia simplex is. De lichte basis van de dijen is niet te zien, maar aan poot 1 lijken de basis van de scheen en tarslid 1 licht te zijn; dat is geen beschreven kenmerk zover ik weet, maar ik zie het vaak bij simplex en nog nooit bij soorten met geheel donkere poten. Verder klopt de dicht bestippelde oppervlaktestructuur en vorm van het halsschild met D.simplex, zover dat te beoordelen is vanaf deze foto. Als de poten toch geheel donker zijn, wat aan deze foto niet is uit te sluiten, dan zou het D. thalassina kunnen zijn.
Ook niet geheel uit te sluiten is Donacia vulgaris: deze heeft de top van de dekschilden uitgerand, wat op de foto niet zo lijkt te zijn, maar de uitersten van variatie van beide soorten liggen niet heel ver uit elkaar. De vorm van de omtrek van de dekschilden, ook een verschil tussen vulgaris en simplex, is uit deze hoek moeilijk te bepalen.
Al met al wat mij betreft een onzekere Donacia simplex, zoals zo vaak bij foto's van deze zeer algemene soort van (grote) egelskop.
met vriendelijke groeten,
Albert Dees

xJochemx

#3
Dank jullie wel. Ik heb nog twee foto's aan de waarneming toegevoegd, die helaas niet héél veel meer van de poten laten zien, maar wie weet geeft het toch iets meer zekerheid voor D. simplex..? Het was een snel, vliegerig dier, vandaar helaas niet veel meer foto's vanuit andere hoeken.

https://waarneming.nl/photos/49991571/


https://waarneming.nl/photos/49991570/
Validator plantenluizen (bladluizen)
Onderzoeker van soorten in de tuin
Groot Gierzwaluw liefhebber
www.xjochemx.nl