zandbij: mogelijk grijze rimpelrug?

Gestart door hansbotix, april 21, 2022, 13:37:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

hansbotix

Ik zou graag willen weten welke soort dit is; ik vermoed een grijze rimpelrug, maar ja, dat weet ik lang niet zeker.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/238474428/.
1 Grijze rimpelrug - Andrena tibialis imago
datum: 2022-04-20
locatie: Amsterdam - Nieuwe Meer - Oeverlanden Noord (NH)

foto's:


Bij voorbaat dank,
                    Hans Bootsma.

Flor Rhebergen

Nee, die is het niet. Lijkt me een vrouwtje Andrena mitis.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

hansbotix

Bedankt, dat zou een nieuwe soort voor de Noordelijke Oeverlanden betekenen. Ik begrijp dat deze soort in de helvola-groep zit, met nog een stuk of 4 andere soorten die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn vanaf een foto.

Ik kan nog zeggen dat ik vorig jaar eind mei op deze plek een geelschouderwespbij waarnam, die volgens zijn site ook door Albert de Wilde in combinatie met elkaar gevonden zijn. Ik nam twee dagen geleden trouwens nog een andere wespbij waar, die volgens ObsI vijf soorten konden zijn.

Gegroet, Hans.

Flor Rhebergen

Andrena mitis komt zeker voor in Amsterdam waar wilgen staan, zie o.a. de EIS rapporten over bijeninventarisaties in Amsterdam (te downloaden via de EIS website). Is inmiddels een vrij gewone soort in het westen van Nederland.

Het klopt dat je bij vrouwtjes van de helvola-groep erg moet oppassen met determineren van foto's of in het veld, maar dat geldt vooral voor het kwartet helvola/fucata/synadelpha/varians. De andere leden van deze groep zijn meestal wel aardig te doen.

Geelschouderwespbij parasiteert voor zover ik weet niet A mitis, maar haar nauwe verwant A praecox. Dat is ook een algemene wilgenspecialist, dus je kan al deze soorten in ongeveer hetzelfde habitat verwachten!
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

wilde

Nomada ferruginata parasiteert op Andrena praecox, maar ik vond op een locatie in Zeeuws-Vlaanderen diverse vrouwtjes Nomada ferruginata met zoekgedrag op een plek waar nestelende vrouwtjes Andrena mitis aanwezig waren. Daarom vermoed ik dat dus zowel op preacox als mitis wordt geparasiteerd door N. ferruginata.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me