Pinksterbloem met kleine bloemen

Gestart door dirder, april 18, 2022, 13:47:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

dirder

Heeft iemand een verklaring voor deze vorm van Cardamine pratensis? Op één van de foto's afgebeeld samen met 'standaard' Pinksterbloem. De kroon is zelfs kleiner dan 6 mm (minimum in veel flora's). Tuiniersvorm? Best wel aantrekkelijk. Alvast dank voor suggesties.
https://vwgzwv.waarnemingen.be/waarneming/view/238177557
Groeten, Dirk Derdeyn.

Rob Koelman

Bosveldkers die tussen de pinksterbloemen door groeit?
Met vriendelijke groet, Rob

Rien Ondersteijn

Kan het een kruising zijn Dirk ? Op foto 2 zijn de deelblaadjes zoveel anders als die van een echte Pinksterbloem.
Groene groe[n]tjes.Rien.

Rob Koelman

#3
Voor het gemak hieronder even de foto's bij de waarneming:




Met vriendelijke groet, Rob

dirder

#4
Berm intussen reeds gemaaid (hier in Vlaanderen worden alle bomen omgelegd en bermen gemaaid vanaf april...). Ik ken Pinksterbloem niet erg goed en die Cardamines zijn toch altijd enorm variabel wat betreft blad .
Over hybriden kan ik niks vinden. Alleszins geen Bosveldkers (bloemen (te groot overigens) ogen sneeuwwit in het veld, maar na plukken worden ze na enkele uren roze). Wordt op waarnemingen.be altijd meteen en zonder verpinken goedgekeurd als Pinksterbloem (voerde het verleden jaar ook al eens in).
Groeten, Dirk Derdeyn.

nielseimers

#5
Hier kan je een artikel (uit 1966) vinden in Gorteria over de soorten binnen het Cardamine pratensis aggregaat.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/535935 (klik op download rechtsbovenin)

Het artikel behandelt verschillende literatuurbronnen, een eigen onderzoek naar de (on)betrouwbaarheid van verschillende kenmerken en concludeert o.a. het volgende:

  • Cardamine pratensis is bij verre de meest algemene soort
  • Cardamine palustris is zeldzaam, maar wordt veelal niet herkend
  • Cardamine dentata is geen andere soort, dit is variatie binnen Cardamine palustris

Waarneming.nl gaat hier hetzelfde mee om:

  • Cardamine pratensis subsp. pratensis (algemeen)
  • Cardamine pratensis subsp. paludosa (zeldzaam)
  • Cardamine pratensis subsp. dentata (synoniem van C. paludosa)

Het artikel noemt een hoop morfologische verschillen die allemaal veel overlap vertonen, waarvan een aantal interessant:

  • Cardamine pratensis subsp. paludosa heeft kleinere en bleekroze tot witte kroonbladen
  • Cardamine pratensis subsp. paludosa heeft langer gesteelde deelblaadjes die gemakkelijk loslaten, gaan drijven en opnieuw gaan wortelen.
  • Pinksterbloem kent diploïde, tetraploïde, hexaploïde, octoploïde en decaploïden. Deze vertonen morfologische en ecologische verschillen. De octoploïde vorm wordt subsp. elongata genoemd en komt voor in rietvegetaties.
  • Cardamine pratensis subsp. pratensis komt voor in vochtige graslanden en in bossen.
  • Cardamine pratensis subsp. paludosa komt voor in moerasgebieden, drijftillen, rietvegetaties, langs sloten, in greppels en in elzenbossen.
  • In de Heelsumse Beek komen planten voor van C paludosa die zich strict vegetatief voortplanten (zie fotowaarnemingen). Deze planten worden ook wel Cardamine pratensis subsp. hayneana var. submersa genoemd.
  • Het artikel beschouwt dentata als variëteit van C. paludosa (var. dentata). Deze vorm komt voor in Waterkers/Liesgras vegetaties langs beekoevers (o.a. Renkumse beek) en verschilt doordat de plant hoekig gelobde bladen heeft en vrij sterk om de lengteas gedraaide stengels heeft.

Planten uit de Heelsumse Beek op de Wolfhezerheide planten zich strict vegetatief voor:



nielseimers

#6
Een later artikel uit Gorteria (1978) beschrijft het voorkomen van Cardamine pratensis subsp. picra

https://natuurtijdschriften.nl/pub/536314

Deze ondersoort smaakt bitter en komt voor in bronvegetaties in Zuid-Limburg, de achterhoek, Nijmegen en het zuiden van de Veluwe. Waarschijnlijk is deze ondersoort in meer bronvegetaties te vinden. Over de smaak wordt gezegd dat hij eerder scherp dan bitter is en daarom Scherpe pinksterbloem genoemd zou kunnen worden. Morfologische verschillen worden niet behandeld.

In een latere publicatie in Gorteria (1979) worden meer vondsten van subsp. picra genoemd. Ze benoemen hier ook dat deze ondersoort een week eerder bloeit, maar behandelen nog steeds geen morfologische verschillen.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/536368

nielseimers

Deze publicatie in Gorteria (1904) beschrijft een vorm van Pinksterbloem zonder kroonbladen. Deze wordt Cardamine pratensis subsp. apetala genoemd. Het gaat om een tiental exemplaren in een veld van Pinksterbloemen mét kroonbladen. In een weiland tussen Zutphen en Zwolle.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/485503

nielseimers

Deze publicatie in Gorteria (1911) beschrijft het voorkomen van stengelloze pinksterbloem. Hier wordt geen wetenschappelijke naam genoemd.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/486850

nielseimers

Deze publicatie in Gorteria (1904) beschrijft Pinksterbloemen waarbij jonge plantjes zich vormen in de bladoksels van de volwassen planten. Er wordt geen wetenschappelijke naam genoemd.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/485512

nielseimers

In deze publicatie van Gorteria (1967) gaan ze dieper in op de cytotoxonomie (ploïden) van Pinksterbloem.

https://natuurtijdschriften.nl/pub/539443

Datura

Om het nog eenvoudiger te maken: ik heb ook wel eens Bittere veldkersen duidelijke roze verkleuring in de kroonbladen gevonden (liggen nu in Leiden). Hou ik op introgressie van Pinksterbloem in Bittere veldkers.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

dirder

Citaat van: Datura op april 24, 2022, 17:00:07 PM
Om het nog eenvoudiger te maken: ik heb ook wel eens Bittere veldkersen duidelijke roze verkleuring in de kroonbladen gevonden (liggen nu in Leiden). Hou ik op introgressie van Pinksterbloem in Bittere veldkers.
Hier is invloed van Bittere veldkers niet aan de orde (is een ordinaire gracht met afvalwater in akkergebied), Bittere veldkers komt in die buurt totaal niet voor (tenzij het zou gaan om een tuiniersproduct). Ik ga nog eens door die Gorteria-artikels struinen.
Groeten, Dirk Derdeyn.

Datura

Ik dacht ook niet dat dat hier het geval zou zijn Dirk, sorry, was ik niet duidelijk in. Het was alleen om aan te geven dat vormen van Pinksterbloem inderdaad lastig zijn omdat het zo'n 'plastische' soort is.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides