twee tiendoornige stekelbaarsjes?

Gestart door tekenaar, maart 09, 2022, 20:39:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Ooit, voor onze namenlijst van de Nederlandse zoetwatervissen, hebben we alle tiendoornige stekelbaarsjes op 1 hoop gegooit, al waren er in de literatuur ook toen aanwijzingen dat er twee soorten zijn. De Fransen maken dat onderscheid wel. Heeft er inmiddels al eens iemand in Nederland echt naar gekeken? Mogelijk zijn de Maas/Schelde populaties P. laevis en de Rijn populaties P. pungitius, maar er is veel hybridisatie te verwachten.

Verschillen zijn:
aan/afwezigheid van kielen op de staartwortel,
aan/afwezigheid van lastig zichtbare beenplaatjes (die veel kleiner zijn als bij driedoorns)
mogelijk de staartvinvorm meer driehoekig/meer afgerond
mogelijk de vorm van de kop?
aantallen vinstralen?

https://academic.oup.com/biolinnean/article/121/2/340/2999303

Volgens hullie hebben wij alleen P. pungitius:

https://www.semanticscholar.org/paper/Genetic-and-morphological-discrimination-of-three-.-Denys-Persat/ad020af4fecc7d62488fa29d3d57de5100e102ef

mmm, maar als de (natuurlijke) hybridisatiezone groter is als het verspreidingsgebied van de "soorten", hebben we dan niet gewoon geografische variatie binnen 1 soort?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

EteA

Hi Paul,

Ik weet het niet precies. Wel staat me bij dat Kottelat & Freyhof (2007) een rare indeling heeft gebruikt bij de tiendoornige stekelbaars. Maar, vrijdag j.l. is de Visatlas van Nederland uitgekomen met dit kaartje.

Ik zal het eens intern te spraken brengen of bij eDNA-onderzoek hierop gelet wordt.

Gr Edo

tekenaar

#2
ok, ik ben heel benieuwd :)

Ook bij driedoorn hebben Kottelat & Freyhof wat raars gedaan. De indeling beenplaatjes/geen beenplaatjes is te simpel: de beenplaatjes-vorm van driedoorn is de oorspronkelijke vorm, die in iedere rivier, onafhankelijk van alle andere rivieren, beenplaatjes verliest als (kennelijk) aanpassing aan leven in zoet water. Je kan dan niet alle "kale" driedoorns samen 1 "zoetwater-soort" noemen. Als je van "kale" driedoorns een andere soort van wil maken, moet je die "kale" driedoorns in iedere rivier apart beschrijven als unieke soorten. Wereldwijd levert dit tientallen soorten op, die uiterlijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Dat betekend ook dat je voor iedere "kale" driedoorn "soort" apart moet onderzoeken in hoeverre hij genetisch voldoende geisoleerd is van de beenplaatjes-vorm om hem een aparte soort te noemen. En wellicht zijn die beenplaatjes-driedoorns aan de kust dan ook meer soorten .... Mischien is dit wel de juiste weg, maar wel heel erg veel werk ....

(Bij forellen komen we er langzaamaan achter dat dit de meest correcte manier is om de veelvoud te begrijpen: iedere rivier heeft 1 of meer unieke soorten. Gelukkig hebben die mooie stipjes waardoor ze vaak in uiterlijk verschillen ... )
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Citaat van: EteA op maart 15, 2022, 00:00:15 AM

Maar, vrijdag j.l. is de Visatlas van Nederland uitgekomen met dit kaartje.


Dat kaartje lijkt de landsgrens te volgen i.p.v. waterscheidingen. Ook raar ... (Engeland zit vol tiendoorns, maar dat zou P. laevis zijn.)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/