Regenworm determineren

Gestart door ArneVo, februari 14, 2022, 12:38:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

ArneVo

Beste,

Ik zou graag meer willen weten over de verschillende soorten regenwormen. Maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen. De handleiding is wat overweldigend. Zijn de foto's die ik heb gemaakt voldoende om redelijk ver te komen met determinatie en zo ja, wat zijn dan de belangrijkste kenmerken? Zie waarneming hieronder.

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/233815928/.
1 Regenworm onbekend - Lumbricidae indet. levend dier
datum: 2022-02-14
locatie: Ammerstol (ZH)

foto's:








gbeersma

Voor determinaties is naast algemene kleurkenmerken altijd van belang: het aantal segmenten van kop tot clitellum (zadel). Op jouw foto's moeilijk met zekerheid vast te stellen. Wat ik zelf meestal doe: ik maak diverse foto's recht van boven (1 foto waar de hele worm op staat en verschillende foto's van kop t/m clitellum). Liefst ook foto's van de onderkant. Bij het tellen: let op dat de kop uit 2 lobben bestaat, die samen 1 segment vormen. In dit topic  https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,479460.msg2451016.html#msg2451016 (ergens halverwege) heb ik 2 foto's gezet waarop je goed het verschil kunt zien tussen 'tanylobe' en 'epilobe' koppen. Probeer dit kenmerk op je foto's te krijgen, want daarmee kun je tijdens het determineren in 1 keer een flink aantal soorten uitsluiten.
Kijk ook eens naar dit topic: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,313569.0.html, niet alleen het verhaal zelf, maar o.a. ook het middelste aan te vinken bestand onderaan in het verhaal van Ton.

Het boekje van Anne Krediet (De Nederlandse regenwormen) is helaas uitverkocht.

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

ArneVo

Hey Gerard,

Dank je wel. Bij foto's onderkant met name t.h.v. clitellum dan (de  meeste levende wormen zullen niet bv uitgebreid op hun rug blijven liggen voor een fotosessie denk ik).
En dus ook een goede foto van de kop.

Leuk. Ik ga het snel nog eens proberen.

Groeten,

Arne

gbeersma

Nee, een langdurige fotosessie waarbij ze moeten poseren is niets voor een worm, dus je moet op tijd je foto maken. Maar niet alleen van het clitellum, er zijn bijvoorbeeld soorten die karakteristieke bobbels hebben rond segment 9-11.

Succes met je foto- en determinatiepogingen.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Anne Krediet

De Engelse vertaling van het boekje is er nog wel op www.jeugdbondsuitgeverij.nl

Je kan bij de laatste foto zien dat ring 10 bleker is en een beetje uitsteekt. Dat maakt dit dier Lumbricus castaneus

ArneVo

Hey Anne. Ik zie je bericht laat. Maar ontzettend bedankt. Ook over de tip van het boekje.

Groeten,

Arne