Hond, wolf? (Extremadura)

Gestart door PaulWaarneming, februari 05, 2022, 19:05:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

PaulWaarneming

Bij mijn weten zijn er in Extremadura op dit moment geen wolven (meer), maar gisteren vond ik deze drollen.
https://observation.org/observation/233365827/.
1 Zoogdier onbekend - Mammalia indet. uitwerpselen
foto's:


Is er iets zinnigs te zeggen over welk dier dit heeft geproduceerd? Het muntstuk is 1 euro. Voor alle zekerheid heb ik de waarneming vervaagd.

Paul Brugman

tekenaar

#1
Tja, hoe veel straathonden zijn daar? Hier in Slovenie is zoveel haar in zo'n grote keutel een redelijk sterke aanwijzing voor wolf (maar geen sluitend bewijs!), omdat er nauwelijks loslopende honden meer zijn (ontsnapt er eens eentje dan staan meteen plaatselijke facebook groepen vol klachten en loopt hij vaak los, dan hoor je een keer een illegale knal).

Maar als je honden hebt die voor zichzelf moeten zorgen en dan ook aas eten, dan gaat dit niet op ....

Overigens hebben wolven zo'n grote homerange dat je niet direct een keutelwaarneming hoeft te vervagen. De kans dat je hem.daar weer ziet is even groot als op een willekeurige plek, kilometers verderop. Ikzelf zou hooguit prooiresten een paar dagen vervagen (binnen een week zijn die meestal ook wel weg).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Douwe van der Ploeg

Zonder wat over de soort te willen zeggen: lynx ook overwogen?
Douwe van der Ploeg

PaulWaarneming

Zwerfhonden zijn hier niet veel. Anderzijds, er wordt hier overal volop gejaagd, doorgaans op "groot wild" (herten en wilde zwijnen). Dat gebeurt doorgaans door roedels honden - vaak gehuurd - het terrein in te sturen die het wild voor de jagers opjagen. Na de jacht wil er nog wel eens een hond "vergeten" worden, die vervolgens gaat rondzwerven en ook aan de kost zal moeten komen. In hoeverre wolven in staat zijn aan dergelijke drijfjachten te ontkomen weet ik niet. Ik heb er weinig illusies over wat er zal gebeuren wanneer er in plaats van een zwijn een wolf voor de loop komt.

Iberische lynx is op niet al te grote afstand uitgezet, hemelsbreed op ca. 50-60 km. Is hier dus ook niet helemaal uit te sluiten.

Een sluitend antwoord zal vermoedelijk niet mogelijk zijn.

Paul


tekenaar

zelfs wild zwijn (ook aaseter ..) zou ik zo niet 100% willen uitsluiten ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/