Opnieuw slechtvalken in Tilburg

Gestart door Kasper S, mei 15, 2008, 10:24:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Kasper S

Ik zal dan maar weer eens snel gaan kijken !!

Slechtvalken in nestkast Westpoint
door Guus Spijkers en Toine van Berkel. donderdag 15 mei 2008 | 03:18 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 15 mei 2008 | 08:39

Tekstgrootte  
TILBURG - Vogelaars van de Vogelwerkgroep KNNV, afdeling Tilburg, houden sinds kort nauwlettend woontoren Westpoint in de gaten.

Sinds enkele weken is het broedhok, dat drie jaar geleden aan de dakrand werd bevestigd, vrijwel zeker bewoond door een koppel slechtvalken. De slechtvalk is een inheemse roofvogel die steeds vaker in de stad wordt gesignaleerd. "We hebben er geen idee van of de twee slechtvalken al jongen hebben. Niemand van ons is op het dak geweest. In het hok is geen webcam geplaatst. Maar we zien wel steeds vaker het koppel slechtvalken boven Westpoint vliegen. Dan lijkt het erop dat het hok

ook bewoond is", aldus Ad Kolen.

Beleidsmedewerker Nico Korporaal van de gemeente was in 2005 nauw betrokken bij het aanbrengen van de broedkast op de 142 meter hoge woontoren. Het initiatief daartoe werd genomen door het Platform Stadsnatuur Tilburg, waar natuurorganisaties en de gemeente in zijn vertegenwoordigd.

"We zijn overtuigd dat er wordt gebroed en we hebben sterke vermoedens dat er ook jonge slechtvalken zijn. Het broeden duurt 31 dagen en het nest is al een week of zes bevolkt", zegt Korporaal.

Vorige week zou er een inspectie zijn van de nestkast, maar omdat het bakje voor de glazenwassers een technisch mankement had, werd die afspraak afgezegd.

Inmiddels is besloten om in het najaar een webcam in de grote nestkast te plaatsen, waarmee in de toekomst foto's en bewegende beelden van broedende slechtvalken en hun jonkies via het wereldwijde web te zien zijn.

"Misschien is het jammer dat de webcam niet eerder is aangebracht, maar het is ook zinloos om een camera te plaatsen als de kast leeg blijft. Je mag er vanuit gaan dat als de kast nu wordt gebruikt, dat dat het komend voorjaar ook het geval is", zegt Korporaal.  
Groet,
Kasper Sommer

Willemstad | Curaçao


frankmeer

Frank van der Meer

Dorine

In Tilburg is er inderdaad een jonge slechtvalk in de nestkast.
Vandaag is daar tenminste één jong valkje gezien en op de foto gezet.

Zie: http://www.peregrines.nl/forumtest/viewtopic.php?t=93

groetjes
Dorine van Asten
peregrines.nl