witte zangvogelpennen

Gestart door Jeroen Hoek, januari 24, 2022, 11:58:07 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jeroen Hoek

Hoi! ongeveer een half jaar terug vond ik deze plukresten in m'n buurt (soest) van een witte vogel met zwarte pentoppen. of is dit verbleekt of zo? ik kom er niet uit....

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/232810941/.
1 Huismus - Passer domesticus
datum: 2021-06-22
locatie: Soest (UT)

foto's:





met vriendelijke groet, Jeroen

gbeersma

Ik kan je er niet bij helpen, maar wat me in elk geval opvalt: precies de topjes die zwart zijn zien er uit alsof de veer daar wat bij elkaar geplakt zit. Zou een of andere verontreiniging niet de oorzaak van de zwarte veerpunten kunnen zijn?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

mgieskens

#2
Wat het wel zou kunnen zijn durf ik je niet te zeggen, maar 5 cm vind ik erg lang voor handpennen van een Huismus.

Edit: (gokje) Ekster heeft donkere toppen op witte handpennen.
Michèl Gieskens
Haagse Vogelbescherming - www.haagsevogels.nl

Een mens gelooft niet wat hij ziet, maar ziet wat hij gelooft

keesschreven

#3
Dit gaat om een kleurafwijking, leucistisch. Het is inderdaad een jonge Huismus. De maten kloppen daarmee (zie http://featherbase.info/en/species/Passer/domesticus), iets aan de kleine kant, maar het valt binnen de marge.

Duidelijk is ook de rafelige structuur en de hongermaliën op de staartpennen (gevolg van tijdelijk voedseltekort). Dat rafelige zie je altijd bij het eerste kleed van Huismussen, wat ze overigens na een paar maanden al weer helemaal wegruien.
De staartpennen zijn wat minder 'verkleurd' en ook de armpen op de laatste foto laat nog wat bruine randjes zien.  Opvallend dat de toppen juist vrij donker zijn, ook voor een normale jonge huismus. Blijkbaar werd er bij deze Huismus op jonge leeftijd te veel pigment in de veren gestopt, en later te weinig.

(Overigens zijn er wel 'normale' vogels die er heel erg op lijken, maar die het niet zijn! Zoals Geoorde fuut http://featherbase.info/en/species/Podiceps/nigricollis :lol: maar heel goed om je hierdoor niet te laten foppen!)
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

Jeroen Hoek

Dank voor het antwoord!
Ben wel blij met deze unieke pennen (volgens mij is dit niet heel gewoon?).
Maar dan vraag ik me wel wat dingen af,
Is dit permanente leucisme? of zou dit bij de volgende rui er weer uit gaan?
Hoe komt het voedselgebrek? en kan ik dat voorkomen? Ik doe mijn best de mussen het zo veel mogelijk naar de zin te maken
met vriendelijke groet, Jeroen

keesschreven

Ja deze pennen zijn inderdaad bijzonder! Helaas zijn dit soort afwijkende vogels al snel de klos, want ze vallen erg op binnen een groep mussen en daardoor kan een roofvogel er beter op focussen in een achtervolging (tenminste, dat is de theorie).
Ik weet niet zo goed hoe leucisme is van jaar op jaar, of het dan weer hetzelfde eruit komt te zien of dat het normaal kan worden, of weer deels wit maar op andere plekken?

Die groeistrepen signaleren een slechte dag, bijv. een zeer regenachtige dag waarop zeer weinig gevoerd werd. Je ziet ook dat ze op 2 staartpennen samenvallen.

Huismussenjongen eten net als veel jonge zangvogels insecten. Dus als de ouders die onder alle omstandigheden ergens kunnen vinden dan zou dat waarschijnlijk wel helpen.
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

gbeersma

Ik ken toevallig een geval van een mannetje merel uit Heino (Overijssel) met een aantal witte veren, die zijn vaste plek had in een tuin van iemand die er plezier in had naar de vogels te kijken. Het dier bleef enkele jaren aanwezig, en na elke rui had hij meer veren met wit of werden de witte delen groter. Uiteindelijk werd hij in dezelfde tuin dood gevonden, met een zeer groot aandeel van wit in zijn verenkleed. De vogel is opgezet en is volgens mij in de collectie van Naturalis terechtgekomen.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Jeroen Hoek

Interessant! Een vriend suggereerde dat het misschien verbreking is, of het niet-leucistische wit op de pennen van bijvoorbeeld jonge kraaien. Kan dit? verbleken lijkt me persoonlijk wel erg onwaarschijnlijk en ik heb het witteverenprobleem bij kraaien nooit op een mus gezien
met vriendelijke groet, Jeroen

gbeersma

De merel had echt witte stukken in zijn veren, volgens mij (maar het is al een aantal jaren geleden) met een scherp afgetekende rand tussen wit en zwart. Als je het interessant vindt wil ik wel even contact met de vinder van destijds opnemen, de kans is groot dat hij er wel foto's van zal hebben.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

tekenaar

Ik heb ooit een merel met de hand grootgebracht die een witte streep in zijn staartveren kreeg door een antibuotica behandeling tijdens de groei van die veren. Dus theoretisch gezien kan zoiets wel, maar bij in vrijheid levende vogels ken ik die witte strepen alleen bij eerstejaars kauwtjes en zwarte kraaien ( hier in Slovenie ook bij bonte kraaien, dat zijn hier stadsvogels).

Bij alle andere vogelsoorten denk ik bij bontheid alleen aan erfelijke afwijkingen.

Die wit gevlekte merels zijn leucistisch. Zouden het meestal mannetjes zijn?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Veren verbleken ook, maar dat is niet extreem en valt bij normaal gekleurde vogels pas op tijdens de rui, wanneer oude en nieuwe veren naast elkaar zitten.

Sommige vogels met kleurmutaties bleken sterker op, vooral bruinmutaties. Bv de brandgans van het andere topic lijkt flink opgebleekt.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/