Camera / lens / vooruitblik / voorstellen

Gestart door Rik Klein Entink, januari 16, 2022, 19:09:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rik Klein Entink

Gegroet allen,

Nieuw op dit forum en de site dus wil ik mij kort voorstellen wat mijn plannen zijn en afsluiten met wat vragen. Mods, als dit de verkeerde plaats is: laat het mij vooral weten. Maar gezien de vragen over camera's en lenzen leek mij dit de beste plaats. Sorry voor noob-taalgebruik en vragen alvast.

Rik Klein Entink uit Wageningen. Op 200 meter wonend van de uiterwaarden, iets verderop het Arboretum en uiteraard de Blauwe Kamer op een half uurtje lopen. Doel is fotograferen van vogels, ik wil weer vaker de natuur in en naar buiten en dan het liefst met een doel. Ongeveer 15 jaar geleden veel foto's gemaakt met een Canon EOS 40D en 50D. Stelde weinig voor: was vooral binnen in casino's tijdens pokertoernooien. De apparatuur vond ik wel gaaf en mooie plaatjes schieten en bewerken prachtig. Maar: opgedane kennis nagenoeg nul. Op dit moment wil ik het komende jaar kijken of ik de liefde voor fotograferen, maar vooral ook de natuur kan vinden. Daarvoor heb ik een budget in gedachten (wat niet op een paar tientjes komt) van circa 750 euro. Over een jaar als het mij inderdaad gegrepen heeft dan kan ik gaan upgraden en wil ik wat meer investeren.

Afgelopen vrijdag ben ik met een Sony A6000 met een 300mm lens van een vriendin de Blauwe Kamer in geweest samen met Caroline van Oostveen, ook op waarnemingen.nl actief. Oh wat moet ik nog veel leren.  ;D

Momenteel ben ik op zoek naar een systeemcamera (met APS-C sensor ivm cropfactor) die in de range van de Sony A6000 - A6300 zit. Refurbished / tweede hands. Alleen als ik dan een 300mm lens erbij zou willen ga ik over mijn budget heen. Ga ik naar een 210mm lens dan lukt het uitstekend zelfs binnen budget. Ik heb mij nu een week helemaal suf gegoogled op alle mogelijke websites en kom tot wat specifieke zaken.

Merken
Ik kijk nu eigenlijk alleen naar Sony en Canon. Sony omdat beide dames dat merk hebben en Canon omdat ik daarmee veel gefotografeerd heb. Maar goede kans dat ik mij daardoor heel erg beperk. Nikon weet ik dat het een goed cameramerk is maar aan Olympus, Panasonic, Leica, Sigmaen Fujifilm bijvoorbeeld durf ik mijn handen niet zonder advies te branden. Zijn er merken waar ik weg bij moet blijven bijvoorbeeld? Daarnaast: is het wijs om Sigma of Tamron lenzen te gebruiken op een ander merk camera of zijn dat prima lenzen (mits ze passen qua mount uiteraard).

Zoom
Is het uberhaupt realistisch dat ik op een combi kom met minimaal 300mm lens (ca. 450 gecropt dus)? Kan ik een verloop krijgen tussen een Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM objectief en een camera met een andere mount? Als het antwoord 'nee' is, is een 210mm lens bijvoorbeeld uberhaupt wel geschikt om om vogels te spotten en vast te leggen?  Kortom: jammer Rik, spaar een paar maandjes door want dit gaat hem niet worden. Of accepteren dat je alleen van korte afstand kan fotograferen het eerste jaar.

Vragen vragen vragen. Als je tot zover bent gekomen met lezen: dank voor je aandacht. Andere zaken die belangrijk zijn maar ik niet op gebracht heb: ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,
Rik

Platbuik

Met de genoemde 50D en EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM  heb je een mooie combinatie om de ervaren wat er allemaal komt kijken om bevredigende foto's van vogels te maken. Zeker vanuit een kijkhut kun je dan aardig uit de voeten. Ondertussen spaar je door, want de verlangens die je zou kunnen ontwikkelen kunnen aardig in de papieren lopen.
Qua merk: kies datgene waarvan veel tweedehands aanbod is, vooral goede telelenzen kunnen vele jaren mee. De wereld schakelt momenteel om naar spiegelloze systemen; de spiegelreflexen en de bijbehorende lenzen komen op de tweedehandsmarkt in grotere hoeveelheden dan ooit tevoren; en de prijzen zijn gedaald.

En al doende leer je ook "vogelen", en misschien raak je daar wel aan verslingerd. Veel vogelaars kunnen prima uit de voeten met een telescoop+statief en hebben geen camera nodig.
Heb je overigens al een goede verrekijker?
Naast vogels is er ook veel klein spul dat bevredigend is om op de fotograferen, maar dan heb je ander spullen nodig. Ik zou kortom niet ongeduldig worden en gewoon aan de slag gaan.   ;)
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Rik Klein Entink

Dank voor je reactie. De 50D was niet mijn eigendom, dus heb ik ook niet meer. Moet opnieuw beginnen met een setup ;) 
Het bewerken van de foto's achteraf is iets wat ik erg leuk vond en nu ook wel als onderdeel van de ervaring zie.

Ja, ik heb een uitstekende verrekijker. Althans: mijn vader. Die heb ik even geconfisceerd: Buzzard SHR 8x42.


Wilfred

Je budget is denk ik wat aan de krappe kant voor een tweedehands spiegeloze 300 mm set. Overigens: als je aps-c wil (cropfactor 1.5/1.4) dan kom je bij Nikon, Canon, Sony en Fuji uit. Goed om te weten dat Sony en Fuji wat eerder actief waren in de (aps-c) mirrorless markt dan de grote twee dus daar zijn mogelijk ook voor weinig geld wat oudere modellen te vinden tweedehands. Kies je voor Panasonic of Olympus dan heb je te maken met een M4/3 sensor met cropfactor 2 wat voor extra bereik zorgt. De M4/3 systemen zijn over het algemeen ook nog wat compacter maar aps-c systemen kunnen daarentegen doorgaans wat beter overweg met hogere iso instellingen en die heb je nogal eens nodig bij vogelfotografie. Ik zou gewoon nog even doorsparen en voorlopig gewoon lekker gaan vogelen met je Buzzard 8x42 wat een hele fijne verrekijker is. 

Rik Klein Entink

Dank Wilfred voor je reactie. Het vogelen is voor mij ongeveer de helft van de hobby: ik vind fotografie net zo leuk, vandaar de combi :) Dank voor je opmerkingen over de verschillen tussen de merken. Dat zijn zaken die ik nog niet kan onderscheiden per merk. Ik had inderdaad de ISO beperking gelezen hierover.

Platbuik zette mij op een tweede spoor dat denk ik naar een goed station leidt: de spiegelreflex. Mijn eerste investering is lager voor een betere combi en daarmee meer plezier. Om de reden die hij al aangeeft: prijzen zijn lager omdat er al veel op de markt is en systeemcamera's steeds meer in schwung komen. Als dat betekent dat ik op de lange termijn iets meer betaal als ik alsnog overstap naar systeem dan heb ik dat er voor over. Laten we wel zijn: als ik 40% van mijn huidige investering terug zou krijgen bij overstap over een jaar dan is het te overzien.

Je ziet het: ik ben er nog niet uit. Lekker aan het puzzelen, ondertussen lezen en kijken over fotografie en vogelfotografie. De voorpret is al erg leuk.

Maakun

#5
Waar ik ook rekening mee zou houden is dat als je lenzen koopt deze ook te gebruiken zijn voor een eventueel duurder/nieuwer model dat je later aan wilt schaffen. Bijvoorbeeld full frame lenzen zijn ook bruikbaar op een APS-C camera, maar niet andersom.
Gr, Maarten

Rik Klein Entink

Goede tip Maarten, dank je wel. Dit zijn nou die kleine dingen die je als beginner niet weet maar die best grote implicaties kunnen hebben  ;D

Wilfred

Citaat van: Maakun op januari 18, 2022, 08:30:50 AM
Waar ik ook rekening mee zou houden is dat als je lenzen koopt deze ook te gebruiken zijn voor een eventueel duurder/nieuwer model dat je later aan wilt schaffen. Bijvoorbeeld full frame lenzen zijn ook bruikbaar op een APS-C camera, maar niet andersom.

Klopt inderdaad. Maar als Rik voor een aps-c camera kiest, wat nog altijd het meest gebruikelijk is voor vogelfotografie, dan is dat geen issue. Mocht ie ooit toch overstappen op een fullframe camera dan kan je doorgaans nog steeds aps-c lenzen gebruiken mits je je ff-camera instelt op de aps-c modus waarmee volgens mij een kleiner belicht deel van de ff-sensor wordt belicht en opgepompt tot een normaal afbeeldings formaat (ofwel ook weer een crop). 

Maakun

Dat klopt, maar als je dat wilt gaan doen zou ik geen full frame camera kopen.
Gr, Maarten

Rik Klein Entink

Dat was ik inderdaad ook niet van plan. :)

Langzaam ga ik naar een beslissing toe.

Onderstaande combi gaat mij circa €660 euro kosten. Dat is minder dan mijn budget inderdaad. Maar qua systeemcamera met een 300mm lens ga ik ruim over mijn budget heen. En aangezien ik over een jaar wellicht een volgende stap ga maken vind ik dit verstandiger.

Nikon D5500 body zwart
Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300 mm F4.5-5.6 ED G VR 58 mm filter (geschikt voor Nikon F) zwart

Spiegelreflex
Mount: Nikon F
Op de markt sinds   jan-15
Megapixels: 24,2
Sensor formaat: APS-C (cropfactor 1.5)
Cropfactor   1,5
Beelden/sec: 5
Iso min.   100
Iso max.   25600
Sluitertijd lang (sec)   30
Sluitertijd kort (sec)   1/4000
Autofocuspunten   39

Deze ga ik uiteraard even voorleggen aan mijn hulplijnen, maar als julie op- of aanmerkingen (of aanmoedigingen  ;) ) hebben dan graag.

Wilfred

Prima combi om gewoon lekker aan de gang te gaan.  :duim:
Je zou voor ongeveer datzelfde budget ook nog een Sony A6000 + Sony 55-300 kunnen overwegen. Dan heb je al direct spiegelloze camera en kun je met dezelfde camera later wat makkelijker doorgroeien naar lenzen zoals de 100-400 of de 200-600 van Sony omdat de lensmount niet veranderd. Bij Nikon zijn ze voor hun mirroless cameras overgestapt op de grotere Z-mount waar nog weinig lensaanbod in is. De oude F-lenzen kunnen daar ook wel op maar alleen met adapter. 

Rik Klein Entink

Heb je tips daarvoor? Met name die lens krijg ik nergens gevonden eigenlijk dat de combi in de buurt van de 750 komt.

Wilfred

#12
Citaat van: Rik Klein Entink op januari 18, 2022, 19:44:25 PM
Heb je tips daarvoor? Met name die lens krijg ik nergens gevonden eigenlijk dat de combi in de buurt van de 750 komt.

Oeps, ik heb me vergist  :rolleye:. De 55-300 die ik op MP zag staan voor 291,00 is een A-lens, bedoeld voor de mounts van de Sony Spiegelreflexen die inmiddels niet meer worden geproduceerd. Die passen niet op de hedendaagse systeem cameras van Sony. Dus toch gewoon die Nikon set doen, niks mis mee. 

Rik Klein Entink

Haha. Geen punt. Dat dacht ik ook inderdaad.  ;D

Rik Klein Entink

Dank allen voor de reacties, waren zeer waardevol in mijn zoektocht. Zeer gewaardeerd. Afgelopen zondag een pareltje van een advertentie tegengekomen en gelijk gehandeld. Ook onder mijn budget zelfs.

Het is een Sony A77 geworden met 11.000 clicks.
Drie lenzen erbij:
- Sony 18-135mm
- Tokina 60-300mm
- Minolta 50mm 1.7

Daarnaast: tas, 64GB SD kaart, flitser (Minolta 5600HS), lader en twee batterijen.

Dit alles voor 440 euro. Zojuist voor het eerst de Wageningse uiterwaarden in geweest en een beetje oefenen. Ik ben nu al blij.

The Journey begins! Nogmaals dank voor de reacties. Nu even mijn roedel kuifeenden invoeren als waarneming.  :duim:

Rik Klein Entink

Een kleine update: het vogelen en fotograferen heeft mij enorm gegrepen. De setup als hierboven omschreven gaat naar mijn vrouw voor macro-fotografie.

Zelf heb ik nu een Sony A6400 van een vriendin overgenomen (5000 clicks) en een nieuwe Sigma 150-600mm Sports lens gekocht. Wat een heerlijke hobby dit :)