Eitjes van insect onbekend

Gestart door karinarie, januari 12, 2022, 13:39:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rayan Majoor

Eitjes van vlinders zijn eigenlijk altijd op een manier symmetrisch, of het nou over een lijn is radiaal symmetrisch. Dit geldt ook voor de structuur op een eitje. Vergelijk bijvoorbeeld ook maar eens met het eitje van de sleedoornpage. Daarnaast is er altijd een micropyle aanwezig: een klein gaatje op de top van het eitje waardoor de spermacel van het mannetje het eitje in kon gaan. In veel soorten is dit erg duidelijk (zoals bij de sleedoornpage), in andere soorten moet je goed kijken (bijvoorbeeld bij de heideringelrups), maar het is eigenlijk altijd te zien als je goede foto's hebt.
In jouw geval zie ik geen duidelijke symmetrie en is er ook geen top van het eitje te bekennen waar zich een micropyle zou moeten bevinden. Het hebben van een redelijk 'willekeurige' vorm (ook al is de structuur over het geheel wel redelijk hetzelfde) wijst er m.i. op dat je hier met een schimmel-achtige te maken hebt.
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

karinarie

Hallo Rayan ,
In eerste instantie dacht ik aan een myxomyceet ( slijmzwam ) . Daarom heb  ik de objecten met rust gelaten om te kijken of er verandering plaats vond , De vondst is van 21 - 12- 2021 en zien er nog steeds hetzelfde uit . Dit is heel vreemd voor een schimmelachtige . De inhoud bleek te bestaan uit vocht met vetbolletjes en vaste deeltjes . Op de bovenste foto zou je nog aan sporen kunnen denken . Deze zijn gefotografeerd zonder dekglas . Nadat het dekglas erop geplaatst werd bleef er weinig over van deze z.g.n. sporen . Het zal dan waarschijnlijk geen vlindereitje zijn . Toch denk ik nog steeds aan een eitje van insect  of andere geleedpotige .

Groetjes Arie

Bart van Hoogstraten

#3
Er is een schimmel die er op lijkt en die typisch is voor mos -> https://waarnemingen.be/photos/32280821/  https://waarnemingen.be/photos/24099668/
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

karinarie

Hallo Bart ,
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het hier om insecteneitjes gaat . Er zijn geen hyfen of sporen of andere kenmerken van zwammen . Burgoa angulosa is ook veel kleiner : maximaal 250 x 160 micron en er zijn altijd hyfen aanwezig . De inhoud van de eitjes bestaat voor het grootste deel uit vocht met vetbolletjes en rondachtige cellen die gemakkelijk pletten onder een dekglaasje , dit zijn geen sporen . Afmetingen van de eitjes 1 x 0.6 mm. ( 4 x de lengte van Burgoa angulosa ) . Wel nog bedankt voor het meedenken .

Groetjes Arie

Bart van Hoogstraten

Ik heb het voorgelegd aan de mycologische facebook-club en daar wordt er inderdaad aan getwijfeld of het überhaupt een fungus is. Waarschijnlijk eerder iets van eitjes.
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/