3 vragen over lens bereik vogelspotten

Gestart door de Boer, december 30, 2021, 19:56:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

de Boer

Hallo allemaal,

Ik was even benieuwd naar jullie mening en inzichten. Ik heb anderhalf jaar terug de Sony 350mm lens gekocht voor het vogelspotten. Hierbij had ik via dit forum overlegd en ik moet wel bekennen dat ik er heel blij mee ben en dat het wel een goede koop is.
Nu wilde ik echter meer zoom en heb ik de Sony extender gekocht, helaas pastte die niet op de lens. Het is niet geschikt voor de 350mm en ook niet qua lichtsterkte enzo blijkbaar. Wel erg jammer want ik wou zo graag meer zoom. Al die foto's die je in die tijdschriften en boeken ziet zijn allemaal met minimaal 500mm lenzen gemaakt.

Mijn eerste vraag is eigenlijk wat is qua zoom voor vogelspotten genoeg? 350 of 400 scheelt niet zoveel, is 400mm genoeg voor scherpe foto's of heb je eigenlijk meer nodig? Ik twijfel zelf nogal want voor 1 goede foto van een middelste zaagbek, een brilduiker of een roofvogel kan ik hem niet echt dichtbij genoeg krijgen. Of moet ik gewoon meer tijd en geduld nemen of vanuit een vogelkijkhut misschien?

En ik had nog iets, zal dus te kijken welke lenzen dan wel zouden aansluiten hij de Sony extender 1,4X en dat zijn sommige wel hele dure lenzen. Maar er zit ook de volgende lens:
SONY FE 200-600MM F/5.6-6.3 G OSS
https://www.kamera-express.nl/sony-fe-200-600mm-f-5-6-6-3-g-oss-sel200600-12307725?channable=01a06a696400313233303737323570

Die lens kost bij kamera express 1799 euro en dan heb je 600mm zoom en blijkbaar ook betere lichtsterkte en de mogelijkheid om altijd nog extender toe te voegen ook.
Mijn 350mm lens was rond de 850 euro en de 1,4X teleconverter kost 550 euro, dan ben je in totaal ook 1400 euro kwijt en zou je minder zoom hebben enz. Als het zou kunnen.
Hoe kan het dan dat die 600mm lens procentueel zo goedkoop is en dat alles dan beter zou zijn met prestaties? Is dat dan zo'n goede lens of valt het misschien ook wel mee ten opzichte van de 350mm?
Hij is wel een stuk zwaarder met 2 kilo maar heeft alleen maar 5 sterren positieve reacties. In alles wat ze schrijven bij statistieken en reviews lijkt dit de ideale lens. Of lijkt zo'n ideaalbeeld mooier dan het is?

Ik dacht namelijk altijd dat als je qua zoom iets zou stijgen naar 400 of 500mm dat je gelijk duizenden euro's omhoog zou gaan, maar vind dit nog wel meevallen qua prijs voor wat je krijgt.
Ik zie mezelf nu voorlopig niet wisselen naar een andere lens, maar als als.. Was gewoon nieuwsgierig geworden.

Nog even iets, mijn 350mm lens heb ik anderhalf jaar terug gekocht voor 869 euro en volgens jullie is die aanschaf waardevast. Maar nu staat ie momenteel op kamera expres voor 649 euro. Daar schrok ik wel erg van dat die lens nu in anderhalf jaar meer dan 200 euro goedkoper is geworden. Is dat normaal of heb ik nu gewoon veel pech?

Bedankt voor een reactie
Met vriendelijke groet,
Martijn de Boer

Wilfred

#1
De meeste lenzen dalen een tijdje na introductie wel wat in prijs maar blijven daarna hun waarde vaak wel goed vasthouden, ook tweedehands. De sony 200-600 die nu voor 1799 staat was aanvankelijk ook bijna 2100 euro volgens mij. Dus in dat opzicht was jouw 70-350mm toch dik meer dan de helft goedkoper dan de 200-600 , de onbruikbare converter even buiten beschouwing gelaten.
Maar eigenlijk zijn ze niet vergelijkbaar met elkaar. De 70-350 dient een ander doel en is toch wat meer een compacte en lichtere (instap) reis- en wandel telezoom en dat moet ie bekopen met een mindere lichtsterkte van 6.3 bij 350 mm terwijl de 200-600 met datzelfde maximale diafragma van 6.3 bijna de dubbele brandpuntafstand heeft. De meest gebruikte telezoomlenzen voor vogelfotografie zijn overigens 100-400 en 150-600 lenzen met maximale diafragmas van resp 5.6 tot 6.3/6.7 en prijzen tussen pakweg 1000 en 2500 euro. De nog duurdere lenzen waar jij op doelt zijn meestal hele lichtsterke en zware teleprimes met grote maximale diafragmas van 4 of zelfs 2.8.
De Sony 200-600 is wel een lens die inderdaad hoge ogen gooit in reviews en tests met daarbij het grote voordeel van een interne zoom waardoor ongevoelig voor inzuiging van vocht en stof. Bovendien past je converter wel op deze lens.   
Voor scherpe en mooie vogelfoto's is het fijn om een snelle lens te hebben met een flink telebereik maar de mooiste plaatjes schiet je uiteindelijk toch van vogels die wat dichterbij zitten en waarbij ook de lichtomstandigheden gunstig zijn. Bij grauw en grijs weer is er nou eenmaal weinig eer te behalen en dat geldt ook voor vogels die heel ver weg zitten. En denk nou niet dat fotografen met grote, dure telelenzen altijd met topfoto's thuiskomen. Het moet vaak ook een beetje meezitten en geluk speelt dan ook een grote rol bij vogelfotografie. En vergeet de nabewerking niet (croppen, verscherpen, oplichten, etcetera) wat bijna onlosmakelijk is verbonden aan de moderne (vogel)fotografie. 

de Boer

Beste Wilfred,

Bedankt voor je hele mooie reactie, je hebt het echt heel goed omschreven en hebt helemaal gelijk natuurlijk. Die 600mm lens is inderdaad wel 2x zo duur en als je weinig te besteden hebt is dat toch een flink verschil. Ik moet voorlopig maar proberen het maximale uit m'n 350mm lens te halen. Vandaag was ik dan ganzen aan het fotograferen, dan mis je wel net die extra zoom natuurlijk, maar ik zit ook wel te denken dat een gewicht mee sjouwen van 2,5 of 3 kilo ook niet geschikt is voor mij. Ik ben ook het liefst in beweging en als je al 2 kilometer naar een vogelhut wilt lopen dan krijg je ook overal pijn van zo'n zware sjouw partij. Dus misschien is het ook nog wel goed zo, alles heeft natuurlijk zijn voors en tegens. En je hebt ook wel gelijk dat je toch ook geluk moet hebben voor de juiste omstandigheden.
Toch klinkt het voor de toekomst wel interessant dat de 600mm hoge ogen gooit bij de reviews en tests en die interne zoom. Wie weet als we een prijs winnen met de staatsloterij vanavond  ;)

Ik wens jullie allemaal alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar