Pompilidae--> Priocnemis minuta

Gestart door S. Lamberts, december 15, 2021, 16:27:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

S. Lamberts

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/216239709/.
1 Spinnendoder onbekend - Pompilidae indet. imago, gezien
datum: 2021-06-07
locatie: Eys - Spoorweginsnijding (LI)

foto's:




Groeten,
Sandra

Milo van Loon

Dit is een interessante wesp... Inderdaad een Pompilidae. De vleugeladering lijkt subfamilie Pepsinae te suggereren (onderste ader van tweede discale cel min of meer recht), maar ik ken geen Nederlandse genera in die subfamilie die maar twee gesloten submarginale cellen hebben. De enige Nederlandse soort die maar twee submarginale cellen heeft in de voorvleugel is Aporus unicolor (subfamilie Pompilinae) en dat is deze zeker niet. Wellicht is het een nieuwe soort voor Nederland, maar ik weet te weinig van spinnendoders af om dit te bevestigen.

Flor Rhebergen

Interessant! Doet me denken aan man Priocnemis, maar zoals Milo opmerkt heeft deze wesp twee submarginaalcellen, wat vrij bijzonder is. Ik kan op dit moment helaas niet bij mijn spinnendoderliteratuur. Je zou een mailtje naar Hans Nieuwenhuizen kunnen sturen.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

S. Lamberts

Hoi Milo en Flor,
Dank voor jullie reacties!
Met de sleutel kom ik zelf ook uit op Pepsinae. Daarna kom ik niet veel verder.
Ik heb een mail gestuurd naar Hans Nieuwenhuizen. Wordt vervolgd.
Groeten,
Sandra

wilde

#4
Aporus unicolor heeft 2 submarginale vleugelcellen, zoals Milo al noemde, maar die cellen hebben bij die soort een andere vorm.
Het is de enige soort van het genus Aporus in Nederland: zeldzaam in Limburg.
Hans noemt in zijn oude spinnendodertabel de cubitaalcellen niet en dat is wat vreemd.
Hij werkt aan een nieuwe tabel en daarin staat misschien meer, maar dat kan nog geruime tijd duren.
De wesp van dit item is een man.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

S. Lamberts

Dank je wel Albert!
Groeten,
Sandra

wilde

#6
Ik las de tabel niet compleet genoeg. Punt 46 noemt de 2 cubitaalcellen wel, maar het onderscheid met andere genera is de zeer lage inplant van de antennen: ongeveer op de onderrand van de clypeus, ter hoogte van de onderrand facetogen. Dat is bij jouw mannetje duidelijk veel hoger. Als de vorm met 2 cubitaalcellen zo weinig voorkomt, dan zou ik in de tabel juist daarop een selectiekenmerk verwachten, maar vermoedelijk gaat dat samen met die lage antenne-inplant en dan moet je kiezen. Een bruikbare tabel maken is niet eenvoudig. Het lijkt een verzameld exemplaar en dan zal Hans om een determinatie te doen waarschijnlijk het beest onder de binoc zelf willen zien. Afwachten wat Hans ervan vindt.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

S. Lamberts

Hans Nieuwenhuijsen heeft de spinnendoder bekeken en komt uit op Priocnemis minuta (Kleine zaagpootspinnendoder) met afwijkende vleugeladering ( 2 ipv 3 SMC).
Groeten,
Sandra

wilde

Ik heb eerder verondersteld dat een afwijkend aantal cubitaalcellen niet mogelijk is binnen één soort. Dat lijkt dus hier zeer bijzonder.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me