Libel op IJsland

Gestart door Martin Borsboom, december 13, 2021, 14:49:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

Martin Borsboom

Paar jaar terug al weer maar er werd onlangs een opmerkelijke waarneming van een Zuidelijke glazenmaker op IJsland ingevoerd https://observation.org/observation/230420354/.

Heeft ook de plaatselijke pers gehaald: https://www.austurfrett.is/frettir/sjaldsedh-fluga-fannst-a-joekuldal. Mijn IJslands is niet erg goed dus hier de google vertaling:

Austurfréttir - Marketing Manager 2021
Er is een zeldzame libel gevonden in Jökuldalur
Auteur: Gunnar Gunnarsson • Geschreven: 23 augustus 2018.
Begin deze maand verscheen er onverwachts een libel uit Zuid-Europa in Jökuldalur. Het is bijna tien jaar geleden dat zo'n libel voor het laatst werd gevonden in de Scandinavische landen. Er zijn aanwijzingen dat de voorraad dit jaar ongewoon groot is. De libel wordt in het Latijn Aeshna affinis of zuidelijke migrerende hawker of Blue-eyed hawker genoemd. Het is een libellensoort die in veel delen van Zuid-Europa voorkomt, vooral in de landen rond de Middellandse Zee, in Noord-Afrika en in het oosten tot aan China. Zijn leefgebied is echter soms uitgebreid en is met een opwarmend klimaat naar het noorden verhuisd. De vlieg werd aan het begin van het winkelweekend op Brú á Jökuldalur gevonden en overgedragen aan Páll Benediktsson in Hákonarstaðir, die met de hulp van zijn schoonzoon, die bioloog is, de herkomst van de libel verder heeft onderzocht. Ga dit jaar naar het noorden Het was toen Magnus Billqvist, een libellenexpert, die de libel analyseerde, maar hij gaat onder meer voor de Swedish Dragonfly Society. Zo'n libel werd deze zomer in dat land aangekondigd, maar de ontmoeting wordt niet bevestigd. De libel is daar voor het laatst gezien in 2011. Hij is nog nooit gezien in Noorwegen en slechts één keer in Finland, in 2007. Hij is zeer zeldzaam in Denemarken. De vlieg vloog in de zomer van 2010 heinde en verre en kreeg voet aan de grond op de Britse eilanden. Er is deze zomer veel hitte geweest in Europa en volgens informatie van Billqvist lijkt de vlieg in landen als Nederland, Duitsland en Polen de schacht op te zijn gegaan. Volledigere informatie zal echter pas aan het einde van de zomer beschikbaar zijn. De blauwe vlieg In totaal zijn er 2500 soorten libellen bekend in de wereld. De grootste soort heeft een spanwijdte van 16 cm en de kleinste 20 mm. De vlieg die in Jökuldalur werd gevonden was ongeveer 10 cm lang, maar de soort is een van de kleinere libellen. Er zijn veel kleurvariaties van libellen, maar zoals de Engelse naam al aangeeft, heeft het mannetje van de Oostfjord-libel blauwe ogen en een lichaam, zoals te zien is op de bijgevoegde foto. Buiten de drakenvlieg hebben nogal wat Oost-fjorden een groenachtige vlieg met vier vleugels opgemerkt. Er is een gouden gloed onderweg. Dergelijke vliegen zijn af en toe als zwervers naar het land gekomen, maar er lijkt dit jaar een ongewoon aantal in het gebied te zijn. De drakenvlieg die werd gevonden in Jökuldalur. Foto: Páll Benediktsson





Groet, Martin

Weia

Interessant. Verdubbeling van de IJslandse soortenlijst!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

AvanderHeijden

Citaat van: Weia op december 13, 2021, 15:10:26 PM
Interessant. Verdubbeling van de IJslandse soortenlijst!

Voor zover ik weet is niet alleen Zadellibel maar ook Bruine glazenmaker er al eens gevonden en ik meen nog een soort.

migratorius

Citaat van: AvanderHeijden op december 15, 2021, 14:19:19 PM
Citaat van: Weia op december 13, 2021, 15:10:26 PM
Interessant. Verdubbeling van de IJslandse soortenlijst!

Voor zover ik weet is niet alleen Zadellibel maar ook Bruine glazenmaker er al eens gevonden en ik meen nog een soort.
https://www.mbl.is/frettir/innlent/2011/08/25/drekafluga_a_sveimi_a_kambsvegi/

JanHein