Geen Sparrenveertje, maar wat dan wel?

Gestart door wvanspaendonk, december 10, 2021, 20:05:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

wvanspaendonk

Iemand een idee welke soort?
https://waarnemingen.be/observation/230435964/
Groetjes _____Walter

e.moors

Zonder microscoop denk ik niet dat je hier uit gaat komen. Ik heb ooit eens iets vergelijkbaars gevonden, dat bleek het harlekijjnskorstje forma irpicoides (Hypochnicium bombycinum f. Irpicoides). Zie daarvoor https://waarneming.nl/observation/207016017/ maar zonder microscopische kenmerken durf ik het niet met zekerheid te zeggen of dit dezelfde soort betreft.
mvg. Eric

wvanspaendonk

Bedankt voor de reactie.
Nog enkele foto's:
https://waarnemingen.be/locations/672969/photos/?date_after=2021-12-21&date_before=2021-12-21&species=16629&species_group=11&rarity=&search=&likes=&user=&sex=&type=&own_sightings=&life_stage=&activity=&method=&validation_status=
Staf Brusseleers heeft een stukje microscopisch onderzocht maar is er niet uitgekomen bij gebrek aan referentiemateriaal.
Ik stuur uw reactie door naar Staf en de andere betrokken waarnemers.
Groetjes _____ Walter

wvanspaendonk

Hallo Eric,
Staf Brusseleers schrijft "De sporen van het Harlekijnkorstje zijn totaal anders, dus dat is het zeker niet. Ik heb inmiddels enkele microscopiefoto's van de tandzwam, met o.a. sporenmaten, opgeladen. Zie link: https://waarnemingen.be/observation/230912935/"
Hopelijk brengt dit ons dichter bij de soortnaam.
Groetjes _____ Walter

e.moors

Met zulke sporen valt harlekijnkorstje inderdaad af. (gele) stekelkorstzwam of dennenharszwam (niet heel waarschijnlijk op eik) zouden met deze sporen nog wel kunnen, maar er zijn vast nog meer opties. 
mvg. Eric